Radovan Auer: Milovníci literatury zaplnili Svět knihy

13. 6. 2022

Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha letos podle předběžných údajů navštívilo asi 55 tisíc lidí. Ředitel festivalu Radovan Auer sdělil, že jde o rekordní návštěvnost. Dosud nejvíce lidí přišlo na festival v roce 2019, a to přibližně 50 tisíc. Festival, který v neděli končil, začal v areálu pražského Výstaviště ve čtvrtek.

"Upravený koncept se očividně osvědčil, lidem se na Světě knihy líbilo, strávili tu delší čas, než dříve a koupili se zřejmě i více knih, protože nakladatelské kuloáry také hovoří o rekordních tržbách. Což je pro nás vlastně důležitější než přesná návštěvnost," uvedl Auer.

Veletrh se konal jako tradičně v areálu Výstaviště v Holešovicích. Kvůli rekonstrukci Průmyslového paláce byly ale výstavní stánky v nových místech. Expozice nakladatelů mohli lidé navštívit v montovaných halách a v Křižíkově pavilonu za branou pod objektem Maroldova panorama. Setkání se spisovateli, diskuse a další program se odehrával převážně ve stanech rozmístěných po areálu.

Na Výstavišti se na 27. ročníku festivalu sešlo 416 vystavovatelů a 746 účinkujících ze 33 zemí a regionů.Čestným hostem festivalu byla Itálie. Dramaturgie festivalu se zaměřila na autory, kteří reprezentují současnou italskou literární scénu a jejichž díla byla v posledních dvou letech přeložena do češtiny. Na akci v Praze se tak představili mimo jiné prozaičky Viola Ardoneová, Stefania Auciová a Donatella Di Pietrantoniová a autor knih pro děti a mládež Guido Sgardoli a romanopisec Gianfranco Calligarich.

Samostatný veletržní stánek letos organizátoři veletrhu vyhradili Ukrajině. Vystavovalo v něm 19 ukrajinských nakladatelů. Výprava ukrajinských spisovatelů se rovněž stala držitelem ocenění Cena Jiřího Theinera. Původně ji měla přebírat běloruská spisovatelka a laureátka Nobelovy ceny Svjatlana Alexijevičová. Z festivalu se ale ze zdravotních důvodů omluvila a ocenění pro osobnosti, které jsou hlasem svobody proti cenzuře a pro demokracii, věnovala delegaci spisovatelů z Ukrajiny. Ukrajinci, kteří utekli před válkou, měli rovněž na veletrh vstup zdarma. Hned po začátku ruské invaze na Ukrajinu Svět knihy podobně jako mnozí další organizátoři kulturních akcí zrušil účast Ruska.

Štítky
Osobnosti: Radovan Auer
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme