Radnice zkusí napodruhé prosadit navýšení poplatku za odpady. Každý občan si má připlatit dalších 100 korun

9. 12. 2021

ŠUMPERK - V listopadu se to nepovedlo, tak to zkouší vedení radnice nyní znovu. Ve čtvrtek 9. prosince budou šumperští zastupitelé projednávat návrh na další zvýšení cen poplatků za odpad. Po loňském zdražování chtějí politici cenu navýšit téměř o stokorunu. Za vývoz popelnic by tak lidé měli platit už 840 korun za každého člena rodiny. Opozice včele s Radovanem Auerem s tím nesouhlasí a argumenty radnice zpochybňuje.

V době, kdy dramaticky rostou ceny energií i další nezbytné výdaje, přichází radnice se skokovým zdražením poplatku za svoz odpadu. „Na základě meziročního zvyšování poplatku za uložení na skládku doporučujeme navýšení poplatku pro občany města Šumperka o 96 Kč s účinností od 1. ledna 2022,“ píše vedení města v materiálu předkládaném zastupitelstvu.
Návrh kritizuje opozice. Zastupitel Radovan Auer (Šumperáci) ve středu 8. prosince rozeslal kolegům zastupitelům dopis, ve kterém argumenty radnice rozporuje. "Jako hlavní důvod navýšení poplatku o téměř sto korun uvádíte nový zákon, který prodražuje skládkování. Jenže z oficiálních zdrojů je patrné, že pro město Šumperk činí nárůst ceny, vycházející ze změny zákona, letos na 7 Kč na občana. Vámi navrhované navýšení poplatku za odpad je tedy mnohonásobně vyšší, než je navýšení cen, které ukládá zákon," uvedl Auer. "Smyslem úpravy zákona o odpadech je tlak na redukci směsného odpadu a jeho skládkování. Promítnutí celého zdražení do peněženek občanů však takový efekt mít nebude," doplnil Radovan Auer.

Čím líp třídíš, tím méně platíš? Jak kde...
Na hořké příchuti dodává plánovanému zdražení ještě jeden fakt – Šumperk patří mezi nejlépe třídící města v Olomouckém kraji. Vloni získali Šumperané v anketě o Keramickou popelnici dokonce druhé místo a letos úspěch zopakovali. Právě poctivá separace odpadů přitom měla zdražování poplatků za jejich odvoz udržet na uzdě.
S růstem cen skládkování se různé obce vyrovnávají jinak. Někde se rozhodly zdražení nepřenášet na občany, ale hradit ho z městského rozpočtu. Další radnice zase plánují přechod na motivační systém třídění opadu, jaký v našem regionu funguje například v Bludově. „Lidé, kteří se do motivačního systému třídění zapojují, mohou výrazně ušetřit. U nás jde řádově o stokoruny. Základní poplatek za odpad je 633 korun a úspora při správném třídění může dělat až 70 procent,“ vysvětluje Josef Ťulpík, místostarosta Bludova.


https://newtonone.newtonmedia.eu/cs-CZ/monitoring/CZ%24OP-18-3321/search/4676058/All/article/1?topicArticleId=232600329

Štítky
Osobnosti: Radovan Auer
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme