Radnice podepsala cyklistickou chartu. Má spojit města

10. 6. 2011 | 10:00

Olomouc – K podpoře cyklistické dopravy a ke snaze ji dále rozvíjet se zavázalo vedení města Olomouce podpisem takzvané Hradišťské charty. Dokument má za úkol spojit města, která chtějí cyklistům vycházet vstříc, a má jejich radní vést ke konkrétním krokům v přípravě dalších tras a stezek pro kolaře.
„Chartu jsem podepsal, protože potvrzuje to, o co se už delší dobu snažíme. Na naše funkční období máme naplánováno asi šest nových cyklotras a cyklostezek, takže doufáme, že se vše podaří a dopřejeme cyklistům v Olomouci zase další trasy, které budou moci využívat,“ vysvětlil náměstek primátora Ivo Vlach.
Radnice splnila podmínky charty, a proto se k ní směla připojit. Jednou z nich je například vytvoření pozice cyklistického koordinátora.
„Bude mít na starosti vše kolem přípravy nových cyklotras a cyklostezek. Tento proces je mnohdy velmi složitý, jde napříč několika odbory, proto je dobré, když budeme mít člověka, který bude vědět prakticky o všem,“ přiblížil tematiku náměstek Vlach.
Smysl Hradišťské charty spočívá v  zajištění lepší pozice zúčastněných měst při prosazování zájmů v oblasti cyklistické dopravy na národní úrovni, ve výměně zkušeností nebo posílení významu kola jako dopravního prostředku. Jejím podpisem se města zavazují, že zvýší podíl cyklistické dopravy, odstraní místa a úseky s vysokým rizikem dopravních nehod kolařů, zkvalitní podmínky pro parkování kol anebo že budou propagovat cyklistiku.

Olomoucký deník | 10.6.2011 | rubrika: Olomoucko | strana: 3 | autor: (luc)

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme