Radní: Vyřešíme zimní stadion

Vedení Olomouce vydalo programové prohlášení. Slibuje opravit Výstaviště Flora či navýšit kapacitu mateřinek

17. 5. 2011 | 15:00

Olomouc – Rozhodnutí o budoucnosti zimního stadionu, více míst pro děti v  mateřských školách, delší úřední hodiny magistrátu, dokončení územního plánu, novou tramvajovou trať nebo moderní autobusy. To vše slibuje olomoucká koaliční vláda ve svém programovém prohlášení, které včera představila veřejnosti. Řídit se jím bude necelé čtyři roky.
Koalice složená z občanských demokratů, lidovců a TOP 09 složila programové prohlášení ze 129 bodů, které se vešly na pět listů formátu A4. Postihnout by měly všechny oblasti života ve městě. „Dokumentem se jako základní linka prolíná plynulý rozvoj Olomouce. Jde nám o  společenský, kulturní, hospodářský, vědecký i duchovní posun. Chceme více mluvit s lidmi a zapojit je do veřejného rozhodování,“ popsal primátor města Martin Novotný (ODS).
Klíčovým dokumentem, při jehož přípravě je účast obyvatel podle primátora nezbytná, je tvorba územního plánu. Ten ovlivní podobu města i život v něm na dalších patnáct či dvacet let. Jeho dokončení v příštím roce je jednou z hlavních priorit, které si nová vláda určila. „Čeká nás spousta velkých projektů. Jde o obnovu zeleně a cest v parcích, rekonstrukci Výstaviště Flora, opravu Dolního náměstí nebo úpravy v oblasti Olomouckého hradu, které by mohly přilákat do města více turistů,“ nastínil primátor.
Před vládou stojí také zásadní rozhodnutí, jak naloží se zimním stadionem. Opraví jej, nebo postaví na jiném místě nový? V minulém volebním období mělo vedení města na jasnou odpověď čtyři roky, přesto vše usnulo na mrtvém bodě. Stadion chátrá a jeho zastaralá strojovna je v havarijním stavu. „To je první, co musíme nyní vyřešit, aby nehrozilo uzavření zimní haly. V dohledné době chceme rozhodnout, zda se zaměříme na opravu stadionu, nebo se budeme věnovat jiné lokalitě a výstavbě nové budovy,“ slíbil Novotný.
Ve volebním období chce vedení města stihnout také společně se soukromým investorem postavit tramvajovou trať, která povede z  tržnice na Nové Sady. Radní také plánují zavést placení jízdného městské hromadné dopravy prostřednictvím SMS zpráv. „Budeme rovněž jednat s  ministerstvem dopravy, aby co nejrychleji připravilo stavbu východní tangenty, která by ulevila obyvatelům Hodolan, Pavloviček i Chválkovic. Koupíme také nové autobusy i tramvaje,“ přiblížil náměstek primátora Ivo Vlach (TOP 09).

V dalších letech chce olomoucká samospráva přispět k ochraně města před záplavami a přívalovými dešti. Uspíšit proto plánuje další etapy protipovodňových opatření na Moravě i menších tocích. Cílem je přimět stát, aby upravil řeku na jihu města. „Zároveň bychom byli rádi, kdyby se podařilo do čtyř let začít s protipovodňovými opatřeními i v centru. Pokusíme se také vyčistit a upravit menší toky v Nemilanech, Topolanech nebo Droždíně tak, aby lidem nehrozily při každém větším dešti,“ popsal další plány primátor Novotný. V  programovém prohlášení se radní zavázali, že navýší počet míst pro děti v  mateřských školách. Uvažují také o tom, že by některé mateřinky prodloužily provozní dobu. „Nyní jsme do školek dali dotazníky, v nichž se rodičů ptáme, zda by delší otevírací dobu uvítali. Tam, kde jich bude dost, jim vyhovíme. Zatím má prodlouženou dobu mateřinka v Nedvědově ulici,“ vysvětlil náměstek primátora Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL).
Koaliční vláda slíbila, že zjednoduší jednání na úřadech, plánuje prodloužit v jeden den úřední hodiny až do 19 hodin. Bude se také snažit získat co nejvíce peněz na rozvoj města z Evropské unie, ale nechce město více zadlužit. Koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL se ujala vlády nad městem po loňských komunálních volbách. V programovém prohlášení navazuje na minulé volební období.

Olomoucký deník | 17.5.2011 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: LUCIE BUKVOVÁ

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme