První v zemi. Olomouc jako mekka kulisáků

28. 2. 2022

První v zemi. Olomouc jako mekka kulisáků

Chystaný středoškolský obor má uspokojit poptávku po technicích v kultuře

Divadlům chybějí zkušení technici, většinou se pak práci se zvukem, světly nebo kulisami musí někdo přiučit. Žádná škola tohle řemeslo nenabízí. Stejný problém mají i kulturní domy nebo festivaly. Změnit to může nový obor připravovaný v Olomouci. Ve středoškolském provedení by byl v České republice jediný.
„Dlouhodobě se potýkáme s nedostatkem techniků se zkušenostmi z praxe, kteří se vyznají v nových technologických trendech,“ potvrdila ředitelka olomouckého Divadla Tramtarie Petra Němečková. „Určitě bychom uvítali, kdyby v regionu vycházeli školu lidé s tímto vzděláním, kteří by o práci v oboru měli zájem,“ komentovala myšlenku na otevření oboru pracovně nazvaného jevištní technik.
Nápadu se věnuje Olomoucký kraj spolu s Moravským divadlem Olomouc. „Ideu nového jevištního oboru řešíme v souvislosti s možností vybudování nových dílen Moravského divadla. Ty jsou v současné době v Zikově ulici a měly se rekonstruovat. Jako kraj jsme do věci vstoupili s tím, že by mohly být v areálu olomoucké polygrafické školy namísto stávající nevyhovující stavby,“ uvedl krajský radní pro kulturu Jan Žůrek. Kromě divadelních dílen se proto na střední škole uvažuje také o učebnách a dalších prostorech pro vzdělávání.
Představa je zatím taková, že absolvent by měl zvládat techniku, přičemž bude rozumět i základům kulturního managementu. „V každém městě je minimálně kulturák, diskotéka, hudební klub. Ideální je mít všude člověka, který umí trochu zvuk, světla, animace, zároveň to může být i produkční. Tedy přinést i přidanou hodnotu, být manažerem prostoru a umět si zároveň věci zapojit,“ přiblížil ředitel Moravského divadla David Gerneš.
Ani z pohledu velkého třísouborového divadla není lidí dost. „V devětadevadesáti procentech to dnes funguje tak, že buď se k tomu nějak dostanete a dělá se to svépomocí, nebo vystudujete jevištní technologii na vysoké škole, na JAMU, popřípadě si uděláte kurzy light designu a podobně,“ popsal Gerneš.
Na výuce by se mohli podílet lidé z praxe i další střední školy, například u výuky elektrotechniky. „Podobný obor u nás neexistuje. Když vzniká nový, je to na čtyři pět let. Proto se budeme snažit napasovat ho na už existující, který lze otevřít mnohem dřív. Pracujeme na tom,“ ujistil náměstek hejtmana pro školství Aleš Jakubec.
Dílny v Zikově ulici už Moravskému divadlu nevyhovují. „Dnes se v nich vyrábí, ale podmínky jsou na hraně možností. Jejich stav není vyhovující pro divadlo ani pro okolí. Další osud hodně závisí na tom, jak dopadne situace s těmi novými,“ dodal Gerneš. Zřizovatelem divadla je město, záležet proto bude i na rozhodnutí radnice.
Lidé z městské části Nové Sady loni neúspěšně usilovali o dočasné využití asfaltové plochy v areálu dílen pro parkování během stavby tramvajové trati v Zikově ulici. Pokud se dílny přesunou, další budoucnost území by měla vycházet ze studie z loňského listopadu. Využití městských pozemků má podle ní být „ve prospěch funkcí sloužících obyvatelům sídliště Nové Sady (občanské vybavení, parkování, zeleň, prostupnost území).“
Štítky
Osobnosti: Aleš Jakubec
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme