Podpisů za dálnici je už šest tisíc

18. 3. 2011 | 15:00

Přerov- Probrat se stovkami listin museli koncem týdne pracovníci přerovského magistrátu, kteří sčítali podpisy pod peticí za vyřešení dopravní situace ve městě. Pod občanský protest už se podepsalo na šest tisíc obyvatel Přerova a okolních obcí, tento údaj však není konečný. Archy totiž dosud neodevzdaly některé základní a mateřské školy.

Petice, která má podpořit výzvu zastupitelů za dostavění úseku dálnice D1 z Říkovic do Přerova a prosadit vnitřní průtah městem, byla poprvé přečtena na jednání zastupitelstva koncem ledna. Jejím smyslem je zařídit, aby se stavba úseku dálnice D1 z Říkovic do Přerova znovu objevila v takzvané superkoncepci českého ministerstva dopravy.

 

Pokračování na straně 3

Dokončení ze strany 1

 

Původní plány rezortu s dokončením šestnácti kilometrového úseku dálnice až do roku 2025 nepočítají. Město je přitom na pokraji ekologického kolapsu a odborníci upozorňují na škodlivost vlivu dlouhodobě nadlimitních koncentrací polétavého prachu v ovzduší na zdraví obyvatel.

„Superkoncepci ministerstva dopravy nedávno smetl ze stolu i hospodářský výbor sněmovny, takže věříme, že nakonec přece jen zvítězí zdravý rozum,“ doufá náměstek přerovského primátora Dušan Hluzín (TOP 09). Ten uvedl, že zástupci města nyní jednají o prosazení dálnice i se šéfy svých stran.

Petice občanů za stavbu dálnice bude po sečtení všech podpisů zaslána na ministerstvo dopravy, kam už dříve putovala i výzva zastupitelů.

Podle Zdeňka Daňka z oddělení petic a stížností magistrátu se jako první začaly přepočítávat podpisy na listinách, které byly umístěny v obou Městských informačních centrech v Přerově a galerii. „Archy ale odevzdaly i firmy, například Precheza nebo Meopta,“ upřesnil.

Pro listiny si přišli i zástupci škol a nebo aktivisté v obcích. Pod petici se podepsalo například 196 občanů Prosenic či lidé z Troubek, Přestavlk, Dřevohostic, Výklek, Oseku nad Bečvou nebo Hradčan.

 

Nové přerovsko | 18.3.2011 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: (pu)

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme