Po mnoha letech úsilí se podařilo vyřešit důchody pro sirotky

6. 10. 2011 | 09:00

PRAHA – Sněmovní výbor pro sociální politiku včera doporučil plénu sněmovny schválit novelu zákona o nemocenském pojištění, která mění pravidla nemocenské. Opozice usnesení nepodpořila.
»Novela by měla mít výrazně pozitivní dopad pro praxi, jejím smyslem je mj. posílit prevenci zneužívání systému,« uvedl před poslanci Petr Šimerka, námětek ministra práce a sociálních věcí. S tím souhlasí také Marta Semelová (KSČM), členka sociálního výboru, vadí jí však, že nově by měl ošetřovné za prvních 21 dnů místo České správy sociálního zabezpečení proplácet zaměstnavatel. »To vidím jako problematické, může to podle mého názoru ohrozit matky s malými dětmi nebo lidi, kteří jsou častěji zdravotně
indisponovaní,« zdůvodnila, proč se při schvalování závěrečného usnesení zdržela.

Mírnější podmínky pro sirotčí důchody

Naopak jednomyslně výbor přijal návrh Jitky Chalánkové (TOP 09), který zmírňuje podmínky pro vyplácení sirotčích důchodů. »Řeší to případy, kdy nárok na sirotčí důchod nevzniká, protože rodič nesplnil podmínku
potřebné doby pojištění.
Navrhované snížení této doby na polovinu by mělo umožnit, aby nárok na sirotčí důchod vznikl většímu počtu sirotků, než je to dosud,« vysvětlila našemu listu Semelová. Změnu ve výboru podpořil také ombudsman Pavel Varvařovský.
Norma také rozšiřuje okruh pojištěných osob o nové skupiny. Nově by měli pojistné hradit např. společníci, jednatelé, prokuristé, likvidátoři či za určitých podmínek také šéfové zahraničních společností. Pojistné by se hradilo také tehdy, pokud by zaměstnanec byl u podniku méně než 14 dní, a to i opakovaně v  jednom měsíci. Musel by ale dosáhnout tzv. rozhodného příjmu, který nyní činí 2000 Kč. Cílem je zabránit situacím, kdy se placení odvodů obchází. Novela mj. zavádí změny vycházek na nemocenské. Mohly by mít nejvýše 6 hodin denně, a to mezi 7. a 19. hodinou. Za nedodržení doby vycházky by hrozila pokuta 20 000 Kč.

Haló noviny | 6.10.2011 | Rubrika: Z domova | Strana: 2 | Autor: (jad)

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme