Petici za dostavbu dálnice D1 podepsala třetina Přerova

7. 6. 2011 | 15:00

PŘEROV Patnáct tisíc lidí, což je 33 procent obyvatel Přerova. Takový počet nespokojených připojil svůj podpis za dostavbu chybějícího úseku dálnice D1 mezi Říkovicemi, Přerovem a Lipníkem nad Bečvou. Dokument je nyní na cestě do parlamentu.
Ještě před měsícem se pod stejnou peticí sešlo 7 tisíc podpisů. Přerovský magistrát se v ní rozhodl pokračovat. Aby se totiž petice dostala do rukou poslancům, potřebovalo město minimálně podporu od deseti tisíc lidí. Zájem nakonec předčil očekávání. Podobnou hromadnou petici a takového rozsahu dosud město neorganizovalo. „Petici jsme ukončili na konci května a užmáme sečtené a ověřené podpisy. Archy, které bylomožné podepisovat také v okolních obcích, jsme reagovali na informaci, že dostavba D1 není prioritou. Konečných více jak 15 tisíc podpisů je vynikající výsledek, který nás překvapil,“ popsal mluvčí přerovského magistrátu Bohuslav Přidal. Nyní petice putuje do Sněmovny. „Takovým nátlakem chceme přesvědčit ministerstvo, aby dálnici z Říkovic do Přerova začalo stavět ihned, a ne v roce 2025, jak je v plánu. Stát tvrdí, že tímto krokem ušetří 14 miliard korun, ale za jakou cenu? Zmenší se kvalita života zdejších obyvatel a zvýší se rapidně ekologická zátěž,“ vysvětluje přerovský náměstek primátora Dušan Hluzín, který má dopravu na starosti.
Podle zjištění MF DNES zminulého týdne to s úsekem z Přerova do Lipníka nad Bečvou vypadá nadějněji. Stát se rozhodl, že by jej chtěl postavit do roku 2015. Má k tomu závažný důvod. Pokud se nezačne stavět co nejrychleji, všechna povolení, která už jsou na stavbu vyřízená, padnou. Se zbývajícím úsekem z Přerova do Říkovic se však zatím nepočítá. V této části naopak všechny pozemky vykoupené nejsou a nejsou ani udělená stavební povolení.

Mladá fronta DNES | 7.6.2011 | rubrika: Kraj Olomoucký | strana: 2 | autor: (roh)

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme