Padesátimetrový bazén odpískán?

11. 11. 2021
Vedení Prostějova veřejně oznámilo, že se přiklání k variantě stavby nového bazénu o délce 25 metrů Prostějov – Letité dilema vyřešeno? Po Setkání s primátorem, které v říjnu zorganizoval Prostějovský deník, se zdá, že ano. Vedení města veřejně oznámilo, že se přiklání k variantě stavby nového bazénu o délce pětadvaceti metrů s osmi plaveckými drahami. Důvodem jsou nižší investiční a následně i provozní náklady.
„Rozdíl mezi pětadvacítkovým a padesátimetrovým bazénem je dvě stě milionů korun. Připočtěme k tomu provozní náklady a jednoznačně nám vyplyne, že padesátimetrový bazén není reálný,“ míní primátor František Jura. „Pětadvacítka s osmi drahami, saunový svět, wellness, výukový bazén, to je naopak to, co si Prostějov zaslouží a pokud možno, co nejdříve,“ dodává.
Nejnovější studie doporučila padesátku. „Studie z května 2020 jasně doporučuje postavit areál s wellness, saunou a padesátimetrovým bazénem s deseti drahami. Bilance nákladů a výnosů velkého bazénu s wellness a saunou je plus 1 231 810 korun. Takže provozně je to v pořádku. Je pravdou, že v případě bazénu s pětadvaceti metry a osmi drahami by bilance byla plus 5 230 874 korun. To však není všechno. Do velkého bazénu se vejde o čtyřicet tisíc návštěvníků ročně víc než do malého, a to je důvod proč tu má být velký a ne malý bazén,“ uvádí zastupitel Aleš Matyášek s tím, že před časem podepsalo petici pro stavbu padesátimetrového bazénu čtyři a půl tisíce lidí.
„V Prostějově aktuálně nemáme žádný pořádný plavecký bazén. S rodinou jezdíme do jiných měst, kde ho nabízí. Bazén s padesátimetrovou délkou a wellness je pro mě příjemnější varianta i pro rozvoj sportu a plavání jako takového,“ vyjádřila svůj názor Markéta Čechmánková. Diskuze o potřebě nového plaveckého bazénu se v Prostějově vedou okolo třiceti let a na intenzitě nabraly v posledních osmi letech.
Za tu dobu si nechalo vedení města vypracovat několik analýz a studií, které nedávají jednoznačnou odpověď, jaký bazén by byl pro město vhodnější.
Nový krytý bazén se saunovým světem, wellness a dalšími vodními atrakcemi by měl vzniknout v těsné blízkosti Aquaparku Koupelky a obě zařízení by měla být vzájemně propojena.


Foto autor: Foto: Deník/Zdeněk Vysloužil

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme