Olomoucká aglomerace může dostat až 5 miliard z EU Využijme výjimečnou příležitost

5. 5. 2014

Střed Olomouckého kraje má před sebou obrovskou příležitost. Může dostat od Evropské unie v nadcházejících šesti letech až 5 miliard korun, což je značná částka  a měla by být  smysluplně a rozvážně využita.

Evropská unie v rámci dotací pro teritoriální investice (ITI) nastavila přísnější podmínky, které neumožňují poskytované finanční prostředky čerpat jednotlivým obcím. Proto se česká a moravská města dohodla na vytvoření aglomerací. V současné době jich existuje šest (Pražská, Brněnská, Ostravská, Plzeňská, Pardubicko-hradecká, Ústecko-chomutovská a Olomoucká).

Před politickými reprezentacemi měst Olomouce, Prostějova a Přerova, které aglomeraci vytvořily, a před krajem stojí nelehký úkol – dát dohromady projektové náměty, které by se o peníze z Bruselu mohly ucházet. Účelně nastavené projekty mohou zvýšit atraktivitu regionu pro potenciální investory, a tím i posílit konkurenceschopnosti.

Sám osobně bych určitou část prostředků  směřoval i na zlepšení životního prostředí a do vzdělání, což rovněž může zatraktivnit region pro turisty i podnikatelskou sféru.

Potěšitelná je i skutečnost, že čerpání dotací se neomezí jen na výše uvedená bývalá okresní města. Celková strategie počítá s prioritami i jiných měst a obcí v aglomeraci a se zapojením firem, institucí i neziskových organizací.

Bořivoj Šarapatka
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme