Olomouc spustí parkovné na tři kliknutí v mobilu

12. 2. 2018

Řidiče v Olomouci během letošního roku čekají změny, parkovné už brzy zaplatí smartphonem.

"Po první hodině parkování už navíc nebudou muset utratit 30 korun za dalších 60 minut, mobilní aplikace umožní platby za každých 20 minut.
Novinka začne fungovat i v parkovacích automatech.
Změna se tak netýká jen sms parkování, které v Olomouci funguje od loňského července. Funkční by mohla být aplikace už v květnu.
„Rádi bychom ji spustili už po Velikonocích, zatím ale nechceme slibovat žádné termíny,“ uvedl náměstek primátora Aleš Jakubec (TOP 09).

Bez nutnosti ověření přes SMS
V úterý radní Olomouce vybrali firmu, která bude mít vývoj aplikace na starost.
„Ta garantuje, že na zaplacení parkovného postačí tři kliknutí,“ doplnil náměstek. Město oslovilo tři společnosti, nakonec zvolilo tu, jejíž aplikace jako jediná nevyžaduje ověření platby sms zprávou, takzvaným 3D secure kódem.
„Jedná se o webovou aplikaci, která je propojená s portálem mapy.cz, není ji tedy nutné instalovat do telefonu,“ popsal náměstek novinku, která letos řidiče v Olomouci čeká. Cena v mobilní aplikaci se neliší od nákupu přes parkovací automaty nebo sms parkování.

Posunutí na 8 hodin zamítli
Aplikace má navíc tu výhodu, že po hodině stání ve zpoplatněné zóně mohou řidiči zaplatit za každých dvacet minut. Do teď museli uhradit celou hodinu.
„Když vám stačí zaparkovat na hodinu a čtyřicet minut, nezaplatíte už šedesát korun za dvě hodiny, ale jen padesát korun,“ vysvětlil Aleš Jakubec. Parkování je v Olomouci zpoplatněno ve všední dny od 9 do 18 hodin. Radní tento týden projednávali i návrh městské policie posunout dobu už na 8. hodinu ráno.
„Nakonec jsme se shodli na tom, že čas necháme stejný. Řada lidí jezdí do města k lékaři nebo na vyšetření, což většinou stihnout vyřešit do devíti hodin,“ doplnil Aleš Jakubec.

Štítky
Osobnosti: Aleš Jakubec
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme