Olomouc navštívil taiwanský velvyslanec

25. 4. 2011 | 15:00

Při své návštěvě v Olomouci se ve čtvrtek 21. dubna 2011 sešel velvyslanec Taiwanu Chiu Jong-jen a jeho manželka také s náměstkyní primátora Evou Machovou a náměstkem Ladislavem Šnevajsem.

Diskutovali především o spolupráci Taiwanu s Univerzitou Palackého i o taiwanských firmách investujících v České republice a rozvíjejícím se cestovním ruchu. „Jsem velmi rád, že vás mohu přivítat v Olomouci, ve městě, jehož jedním z hlavních pilířů je vzdělanost. V této oblasti opravu vidíme naši budoucnost a největší potenciál, proto si moc vážím vaší letité spolupráce s  Univerzitou Palackého," přivítal velvyslance na radnici náměstek Šnevajs.

„Mnoho vašich studentů studuje v Olomouci na lékařské fakultě a máme také informace o tom, že Taiwan je velice zajímavou destinací i pro studenty naší filozofické fakulty. Proto si velmi ceníme spolupráce, která na této úrovni tak dobře funguje," řekla náměstkyně Machová.

V současné době studuje na olomoucké univerzitě padesát taiwanských studentů a každým rokem jich přibývá. I čeští studenti mají velmi dobré možnosti, jak studovat na Taiwanu. Tamní ministerstvo jim poskytuje velkorysá stipendia, takže i počet našich studentů vyjíždějících do této země se stále zvyšuje. „Mnoho českých studentů dokonce mluví velmi dobře mandarínskou čínštinou," podotýká velvyslanec Chiu Jong-jen a dodává zajímavost: „Před dvaceti lety, když český prezident navštívil Taiwan, měl překladatele z mandarínské čínštiny, profesora olomoucké univerzity, který tam doteď působí a my s ním stále spolupracujeme."

Schůzka na radnici proběhla v přátelském duchu a zástupci města se s taiwanským velvyslancem dohodli na pokračující spolupráci, která již několik let naprosto bezproblémově funguje. Česká republika má s Taiwanem mnoho společného. Obě země vzhledem k historickým událostem velmi podobně vnímají demokracii, svobodu a boj za lidská práva. I proto se pravděpodobně neustále rozvíjí společné zájmy a stále častější kooperace v nejrůznějších oblastech.

Taiwanské společnosti, které se specializují především na hi-tech, také hojně využívají kvalitní pracovní sílu v České republice. „Dnes investuje v České republice 25 velkých společností s celkovým obratem 7 miliard dolarů ročně. Takové úspěchy mají zejména díky kvalitním lidem, které zde zaměstnávají. Upřímně, na Taiwanu by si pravděpodobně tolik nevydělaly," prozradil velvyslanec. Tyto společnosti svou investicí vytvořily v České republice přes 12 tisíc pracovních míst.

parlamentnilisty.cz | 25.4.2011 | rubrika: Obce voličům | strana: 0 | autor: olomouc.cz

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme