Olomouc má novou mapu cyklostezek

27. 2. 2018

Po pěti letech Olomouc aktualizovala svůj tzv. generel cyklistické dopravy, jehož hlavní součástí je mapový podklad. Zobrazuje všechny cyklostezky, smíšené stezky, cyklopruhy a cyklotrasy ve městě, a to jak nynější, tak i ty, jejichž vznik je teprve plánován. 

„Za pět let se výrazně změnila situace v terénu. Přibyly nové cyklostezky a cyklopruhy, změnila se legislativa a město také přijalo několik podnětů od občanů či komisí městských částí na úpravu a trasování cyklostezek,“ odůvodnil aktualizaci náměstek olomouckého primátora Aleš Jakubec (TOP 09). 
V rámci přípravy dokumentu se uskutečnilo nové sčítání cyklistů. „Na stejných úsecích jako před pěti lety, aby se data dala porovnávat v čase a bylo na ně možné reagovat v rámci stanovení priorit v budování cyklosítě,“ uvedl Jakubec. Do dokumentu byla vložena i data ze sčítání dopravy, které se uskutečnilo v rámci nyní zpracovávaného plánu městské udržitelné mobility a také z toho, které provedlo ve městě Ředitelství silnic a dálnic ČR. 
„Přehledný dokument nyní obsahuje velké množství dat. Ukazuje například nejfrekventovanější úseky z pohledu cyklistů či řidičů motorových vozidel i závady na některých cyklostezkách, které je třeba odstranit. Vznikly mimo jiné jako důsledek neudržování zeleně,“ poznamenal náměstek. 
Z terénního šetření vyplynula potřeba určitých úprav. „Bude například nutné upravit vodorovné i svislé dopravní značení, některá řešení neodpovídají současné legislativě,“ řekl Jakubec. 
Přehledná mapa má sloužit při všech územně plánovacích činnostech na území města. „Už by se tak nemělo stávat, že se někde postaví třeba chodník, který pak brání stavbě cyklostezky,“ podotkl náměstek. 
Olomouc věnuje stavbě nových tras pro cyklisty velkou pozornost. Nyní jich je ve městě a jeho bezprostředním okolí přibližně 60 kilometrů, přibýt by jich v budoucnu mohlo dalších nejméně 38 kilometrů. 
Například loni byly ve městě dokončeny nové cyklostezky mezi Chválkovicemi a Týnečkem, smíšená stezka pro chodce a cyklisty v části Jílové ulice, město investovalo také do stezek na Jeremenkově ulici či na ulici Střední Novosadská. 
Letos by se Olomoučané mohli dočkat nové, přes 1,6 kilometru dlouhé cyklostezky mezi Holicí a Novým Světem, která pomocí ocelobetonové lávky přemostí železniční trať a směřovat bude kolem Holického lesa k univerzitnímu kampusu. Součástí investice, která má přijít na zhruba 43 miliónů korun, má být také tzv. odpočívadlo se stojany na kola poblíž ulice Šlechtitelů. 
V plánech města je letos i vznik další části Jantarové stezky propojující ulice Hodolanská a Libušina. Další cyklostezky pak mají zajistit propojení ulic Dělnická a Neředínská i ulic Velkomoravská a Skupova. 

Přehledná mapa má sloužit při všech územněplánovacích činnostech na území města 

Zdroj: Právo

Datum vydání:26.2.2018

Štítky
Osobnosti: Aleš Jakubec
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme