Olomouc chce diskusi o volebních obvodech

17. 5. 2011 | 15:00

Radniční koalice v Olomouci, kterou tvoří ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, se chce vrátit k loňským předvolebním diskusím o tom, zda má být město rozděleno do pěti volebních obvodů, nebo má tvořit jen jeden. Předpokládá to mj. programové prohlášení městské rady pro nynější volební období, které zveřejnila v  pondělí.
Volební obvody byly v Olomouci vytvořeny již pro volby v roce 1990. V posledních třech komunálních volbách se přitom jejich počet ustálil na pěti, přičemž v každém z nich se volí devět zastupitelů.

Menší strany proti

Proti takovému rozdělení města se tradičně před volbami vyslovují zejména zástupci menších stran. Bylo tomu tak i loni, kdy se jich pět sdružilo v  občanské iniciativě Jedna Olomouc. Jednalo se o KDU-ČSL, TOP 09, Stranu zelených, klub Olomoucké Věci veřejné a Stranu práv občanů – zemanovce. Jejich představitelé iniciovali i petici, kterou podepsalo přes 1600 občanů.
„Systém účelového rozdělení Olomouce do pěti volebních obvodů má za následek zkreslení výsledků voleb a neumožňuje občanům volit většinu jejich zastupitelů,“ stálo kromě jiného v petici za vytvoření jednoho volebního obvodu v celém městě. Návrh na vytvoření jednoho volebního obvodu před volbami v zastupitelstvu neprošel díky převaze hlasů ODS, ČSSD a KSČM.
„Chceme se nyní k celé záležitosti vrátit. Musím říci, že i v ODS, jak probíhá generační výměna, se mění pohled na ni a je u nás řada členů, kteří by jeden volební obvod preferovali,“ řekl Právu olomoucký primátor Martin Novotný (ODS), který ještě loni pět volebních obvodů obhajoval.
„Svým způsobem to reaguje na to, že Olomouc je největším městem v  ČR, které není rozděleno na městské části, a touto cestou je tedy možné se alespoň částečně v jednotlivém volebním obvodě zaměřit na problematiku konkrétní části města,“ tvrdil tehdy Novotný, který je primátorem od roku 2006.
Nynější koaliční partneři jeho strany horovali pro jeden volební obvod již před volbami. „Podle našeho názoru by vytvoření jednoho volebního obvodu určitě vytvořilo spravedlivější podmínky pro volební klání,“ konstatoval tehdy náměstek primátora Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL), který svou pozici obhájil i po volbách.
Předseda regionální organizace TOP 09 Ivo Vlach, který je nyní také náměstkem primátora, loni upozornil, že lidé ze čtyř volebních obvodů nemohou volit ani lídry jednotlivých stran nebo uskupení. „Volby v obvodech omezují pluralitu a nahrávají velkým stranám,“ zdůraznil Vlach.

Opoziční souhlas

Vytvoření jen jednoho volebního obvodu v Olomouci nyní nevylučují ani opoziční ČSSD a KSČM. „S tradicí volebních obvodů jsou ve městě dobré zkušenosti, a to i díky tomu, že lídři byli jakýmisi garanty za obvody. S  vytvořením jen jednoho však nemáme problém,“ sdělil Právu stínový primátor Jiří Rozbořil (ČSSD).
„Myslím si, že dosavadní systém se osvědčil, lidé si na něj zvykli a není důvod na něm nic měnit. Nepřijatelné však není nic. Je to jen o  volebním inženýrství. O změnu se již delší dobu snaží zejména malé strany, které se domnívají, že by mohly využít nějaké matematické výhody, která by pro ně mohla při změně z pěti na jeden volební obvod vyplynout. Je však otázkou, zda by tomu tak skutečně bylo. Jde o čirou spekulaci,“ řekl Právu městský zastupitel Alexander Černý (KSČM).
Loňské komunální volby v Olomouci vyhrála ČSSD. Koalici však vytvořili zástupci ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu mají těsnou většinu třiadvaceti hlasů. Spolu s ČSSD jsou v  opozici komunisté.

Právo | 17.5.2011 | rubrika: Střední a Východní Morava | strana: 10 | autor: Miloslav Hradil

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme