Olomouc: České dny ve Veenendaalu

20. 10. 2011 | 10:00

Město Olomouc pokračuje v sérii návštěv svých partnerských měst. Tentokrát se zástupci města zúčastnili tzv. Českých dnů ve Veenendaalu, během kterých prezentovali olomoucké speciality, historii i kulturu města.

Ve dnech 12. - 16. října 2011 navštívila oficiální delegace olomoucké radnice vedená náměstkyní Evou Machovou a dalšími třemi členy Rady města Olomouce nizozemské partnerské město Veenendaal, kde se v  uvedeném týdnu konaly tzv. České dny. Zástupce radnice doprovázely lidové soubory Věrovanka a Olešnica, které se představily v divadle De Lampegiet společně s místní lidovou taneční skupinou Nirkoda. Občané Veenendaalu měli možnost ochutnat olomouckou specialitu - tvarůžky a pivo z pivovaru Moritz - a zároveň se prostřednictvím nabízených propagačních materiálů seznámit s městem Olomouc, jeho historií a kulturním životem. Tato prezentace probíhala nejen v  divadle, ale rovněž na radnici a v nově otevřené kulturní instituci Cultuurfabriek. Zde se souběžně konala výstava autorských fotografií Petr Zatloukala o Sametové revoluci v Olomouci.

V rámci bohatého pracovního programu oficiální delegace doprovázená veenendaalským starostou Ties Elzengou navštívila parlament a Mezinárodní soudní dvůr v Haagu a zemědělskou univerzitu ve Wageningen. Ve Veenendaalu byly představeny ambiciózní plány přestavby radnice a centra města.

Pobyt ve Veenedaalu byl završen setkáním se členy městské rady za účelem diskuse o dalších plánech spolupráce mezi městy. Nadále se počítá s výměnami středních škol, hasičských a záchranných sborů a s  organizací pracovních stáží na téma bezpečnost dopravy, odpadní hospodářství či péče o staré občany. V poslední době se navázaly kontakty také mezi zastupitelstvy mládeže. Právě tento týden hostí Mládežnický parlament Olomouce své holandské partnery.

parlamentnilisty.cz | 19.10.2011 | Rubrika: Obce voličům | Strana: 0 | Autor: olomouc.cz

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme