Odstrašující stavba z Palackého ulice

19. 10. 2011 | 10:00

OLOMOUC Lešením obehnaný dům na rohu ulic Erbenova a Palackého v Olomouci je podle města zchátralý a potřebuje opravit. Na jeho špatný stav upozorňují i místní. Majitel domu ale s námitkami nesouhlasí.
„Tento objekt je už dlouho zchátralý a jeho vlastník je zatím nečinný,“ řekla vedoucí stavebního úřadu magistrátu Eva Hyravá s tím, že majitele vyzvali k nápravě. „Myslím, že lešení už tam stojí zhruba šest let. Primární je ale stav domu. Jde sice o soukromý majetek, ale pokud dochází k ohrožení bezpečnosti, má město určité možnosti, jak věci pohnout dopředu,“ dodal neuvolněný radní Aleš Jakubec s tím, že je potřeba dát do pořádku celý objekt.
Jeho majitel Aleš Sobek naopak vidí problém na straně města. Loni si stěžoval na postup stavebního odboru primátorovi a v březnu 2010 ombudsmanovi. „Stav budovy pravidelně sleduje statik, nehrozí tak žádná havárie. Současně se zabýváme možností, jak odstranit lešení a domoci se vrácení několika set tisíc korun, které jsme na základě rozhodnutí úřadů museli odvést městu za zábor veřejného prostranství,“ oponuje Sobek. I toto finanční zatížení je podle něj překážkou větší rekonstrukce. Nyní už zpracovává stavební povolení, aby mohl lešení nahradit záchytnými sítěmi. „Ochranné bednění jsme museli postavit na základě rozhodnutí stavebního odboru magistrátu ze 2. září 2005,“ dodal Sobek. Na stav domu ale upozorňují i lidé v okolí. Problémem se tak nedávno zabývala komise místní části Olomouc-západ. „Hlavní je zabránit dalšímu chátrání domu,“ míní předseda komise Petr Šafránek. Dodal, že sám viděl, jak z domu spadla omítka ve chvíli, kdy kolem šla žena s kočárkem.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme