Obce musí být i v energetice více soběstačné

5. 5. 2022

Starosta veselíčka Tomáš Šulák se dělí o své zkušenosti

Jak řeší v moravské obci Veselíčko růst cen energií a zavádějí komunitní energetiku, ale i jak pomáhají Ukrajině, přibližuje starosta obce Veselíčko na Přerovsku a člen Rady Sdružení místních samospráv ČR Tomáš Šulák.

* Jak dopadá na malé obce růst cen energií?

Jako na každou domácnost a na každou firmu, zdražování cen není příliš optimistické ani pro správu obcí. Obce budou muset používané energie diverzifikovat čili rozrůznit na více zdrojů, nejen na plyn a elektřinu.

* Veselíčku a dalším obcím hrozil kvůli růstu cen problém, jak to probíhalo?

Veselíčko je už dvanáct let s koalicí obcí a škol zapojeno do energetické aukce, kterou řídí poradenská firma. Pětkrát jsme měli ve srovnání s jinými i sousedními obcemi velmi dobré ceny. Žel letos firma Vemex, za níž stojí Gazprom, oznámila jednostranné zvýšení cen až pětinásobně, přestože jsme měli ceny zafixované na léta 2021 až 2022. Vzhledem k okolnostem, že jde o ruský kapitál, jsme na to nepřistoupili a poradenská firma nám domluvila nového dodavatele Yello, kde bude cena pro letošek jen dvojnásobná a v letech 2023 a 2024 se sníží. Už nyní společně řešíme novou akci na léta 2025 a dál. V oblasti plynu náš dodavatel Pražská plynárenská naštěstí stojí za svými vysoutěženými závazky.

* Dá se někde ušetřit, kolik platíte například za veřejné osvětlení nebo provoz budov?

Veřejné osvětlení jsme vyměnili v celé obci za LED světla již před třemi lety. Mají úspornější a koncentrovanější svítivost a světlo je měkčí než dříve. Tady už neuspoříme. Provozovat obecní objekty musíme, zejména budovu obecního úřadu, kde je kromě úřadovny i komunitní škola, klubovna spolků, dětská herna, keramická dílna, pošta a knihovna.

* Co plyn? Obejdete se alespoň na nějakou dobu bez dodávek plynu, kdyby kvůli válce na Ukrajině úplně vypadly?

Bez plynu se nyní neobejdeme, nicméně už zadáváme energetickou analýzu. Plyn máme v budově obecního úřadu, v kulturním domě a v bytovém domě, kde je devět bytů a čtyři nové. Zde zvažujeme tepelná čerpadla, neboť plynové kotle jsou už na hranici životnosti. Mateřskou školu jsme zásadně modernizovali v letech 2019 a 2020, takže tady není výměna nových plynových kotlů na pořadu dne. V hasičské zbrojnici, garážích, zahradním domku v parku a v Muzeu Záhoří se topí elektřinou, ale tam nejde o celodenní provoz, topí se pouze při příležitostných akcích, jinak se jen temperuje. Budeme se proto snažit kombinovat více zdrojů. Fotovoltaika však u nás není na místě, neboť například radnice je v památkové zóně zámku a sluneční kolektory by narušily vizuální a krajinný ráz vesnice pod zámeckým kopcem.

* Měl by nějak zasáhnout stát a pomoci obcím?

Stát by měl obcím pomoci především v tom, že schválí pravidla pro komunitní energetiku. Žádné dotace nebo snižování daní nejsou trvale udržitelnou cestou. Obce musí mít možnosti být i v energetice více soběstačné.

* Ano, to je jeden z požadavků, který se v poslední době objevuje. Vy jste také členem rady Sdružení místních samospráv ČR? To už také nějak reaguje?

Sdružení místních samospráv vyzvalo obce do vytvoření koalic pro společný nákup energií. Kdybychom nebyli již v koalici olomoucké poradenské firmy Enterplex, tak bychom této možnosti určitě využili. Nicméně naše krajské předsednictvo Sdružení místních samospráv v Olomouckém kraji jednalo se zástupci Enterplex, kteří problematice rozumějí, a hledáme společný postup, co doporučit obcím v regionech. Na celostátní úrovni zase vznikla odborná pracovní skupina pro energetiku, takže věc řešíme i legislativně. Věřím, že se přemrštěné ceny stabilizují, i když ne na úroveň před krizí.

* Jak z pozice člena rady Sdružení místních samospráv vnímáte nálady mezi starosty menších obcí v souvislosti s energetickou krizí?

Většina obcí z koalice Enterplexu přešla z Vemexu na jiného dodavatele, město Konice se zřejmě bude soudit, protože pro něho to znamená docela velké peníze. Má totiž mnoho objektů. Během měsíce chceme vyhodnotit anketu k energiím a věřím, že se připojí většina ze 170 členských obcí z celkem 402 obcí v kraji.

* Obce nějak přežily nejistou situaci s výpadkem příjmů v době pandemie koronaviru a nyní hrozí nestabilita cen energií včetně inflace. Dají se za současné situaci vůbec plánovat velké projekty a rozvoj obcí na několik let dopředu?

Projekty se plánovat musí, a to za jakýchkoliv okolností. Jedině zpracované projekty mohou čekat na vhodný dotační zdroj, a to je podobné s energetikou. Například u nás máme zpracované projekty, leckdy i se stavebním povolením nebo vodohospodářským souhlasem, na nové Sportovní centrum Veselíčko na místě velkého fotbalového hřiště, prodloužení vodovodu do lokality západního Veselíčka Za skalou, cyklostezku do sousedního Oseku nad Bečvou pod dálničním mostem. Dálnice nás nerozdělí, ale spojí nás nová cyklostezka, čekáme na schválení komplexní pozemkové úpravy, rozpracovaná je nová splašková kanalizace Veselíčko, přičemž oddílnou kanalizaci za 21 milionů korun jsme v místní části Tupec dokončili v loňském roce. Zadáme i projekt na vytvoření sběrného dvora ve středu obce u areálu zemědělského družstva, kde bychom rádi využili i fotovoltaiku a například nabíjecí stanici pro elektromobily, protože tady by solární panely nerušily pohledový horizont obce.

* Nejde ovšem jenom o růst cen a inflaci, ale také o válku na Ukrajině, příliv uprchlíků, jejich ubytování, zapojení do života. To všechno bude mít vliv na chod malých obcí. Jaká je mezi starosty nálada?

Co vím ze svého okolí, tak všichni pomáhají, jak mohou. Starostové mají zodpovědnost za desítky věcí, takže cítí zodpovědnost i vůči Ukrajině a uprchlíkům. Kritické nálady šíří ale například na sociálních sítích okamurovská guerilla a ruští trollové. Ale tak je to se vším a toto procento existuje všude.

* V této skupině zaznívají hlasy, že se angažujeme moc, a vyzdvihují například Orbánovu maďarskou cestu. Lze odsouzení agrese a pomoc Ukrajině vyměnit za ekonomické výhody?

Nelze. To by byla smrtící cesta. Jsem rád, že si většina obyvatel uvědomuje cenu svobody, o kterou se nyní bojuje na Ukrajině proti autoritativnímu režimu. Je potřeba naopak zvýšit vojenskou pomoc Ukrajině, urychleně ji přijmout do rodiny států EU. Jestli se dodávky plynu z Ruska zastaví, musíme přechod na ekologičtější energie, jako jsou tepelná čerpadla a obnovitelné zdroje, urychlit. Energetická krize poukázala na špatnou politiku Německa či Rakouska vůči jaderné energii. Ovšem Green Deal by měl vyloučit fosilní paliva, tuto cestu nesmíme opustit. Nicméně pro Rusko by zastavení dodávek plynu znamenalo bankrot, už nyní není schopno splácet své závazky v dolarech. Maďarská cesta je slepou uličkou evropského vývoje. Výsledky voleb v Maďarsku jsou proto pro mě zklamáním.

Zdroj: Pro města a obce | Rubrika: Zvláštní příloha: energetika | Strana 46 | Autor: Michal Šverdík
Téma: Oborová témata M. Kučery
Vydavatel: City PH Publishing, s.r.o.
Štítky
Osobnosti: Tomáš Šulák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme