Nové tramvaje dostanou také nové parkoviště u nádraží

7. 10. 2011 | 10:00

OLOMOUC S novou tramvajovou tratí na sídliště Nové Sady musí olomoucká radnice postavit i parkoviště pro nové tramvaje, které budou po trati jezdit. Stávající depo v centru města už nestačí k odstavení ani stávajících šesti desítek tramvají. Pro novou trať přitom město hodlá koupit dalších 14 vozů. Ty budou parkovat na olomouckém nádraží.
Nové odstavné kolejiště chce město postavit za pátým nástupištěm hlavního olomouckého nádraží. Na koleje o délce 352 metrů se vejde dvacet tramvají. „Zvažovali jsme i další lokality, ty se však ukázaly jako provizorní a nedostatečné. V některých by ani nebylo možné zajistit oplocení. Hrozilo by, že vozy poškodí vandalové,“ uvedl radní a předseda představenstva Dopravního podniku města Olomouce Karel Šimša. Mezi variantami, o kterých radní uvažovali, byla místa jako Nová ulice, tramvajová smyčka v Neředíně nebo Legionářská ulice.
Stavba odstavného kolejiště na nádraží bude stát přes 57 milionů korun. V částce však nejsou zahrnuty výkupy pozemků, o kterých bude město teprve jednat s Českými drahami.
Nyní Dopravní podnik „parkuje“ všechny tramvaje ve vozovně v  Koželužské ulici. Ta už dlouho nestačí, některé vozy proto musí stát mimo areál depa v Sokolské ulici, což je téměř v centru města. Radnice už řadu let mluví o  tom, že vozovnu je potřeba přesunout na okraj Olomouce. Připravovaný nový územní plán sice našel několik vhodných míst, na stavbu nového depa však město nemá peníze.

Mladá fronta DNES | 7.10.2011 | Rubrika: Kraj Olomoucký | Strana: 4 | Autor: (pk)

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme