Nové lampy osvětlí deset ulic ve městě

11. 4. 2011 | 16:00

Dobrá zpráva

Olomouc - V deseti ulicích v Olomouci nechají radní ještě letos vyměnit staré, dosluhující a poruchové veřejné osvětlení. Nové lampy posvítí na cestu lidem na Tabulovém vrchu, v okolí Mozartovy nebo Přerovské ulice. Radnice za opravy zaplatí přes osm milionů korun.
Ve městě je hned několik lokalit, kde jsou lampy za hranicí životnosti. Jde o ulice Polívkova, Mozartova, Petelínova, Janáčkova a Škroupova. Ještě letos si tak mohou lidé, kteří zde žijí, všimnout nového a modernějšího osvětlení. „Jsem rád, že se postupně v Olomouci lampy mění. Nové jsou kvalitnější, nejsou tolik poruchové, lokality více osvětlují a déle vydrží. Takže pak lidé nemusejí mít takový strach ulicemi ve tmě procházet,“ podotkl Josef Kalman, předseda komise místní části Olomouc-střed.
Pokračování na straně 3

Nové lampy osvětlí deset ulic ve městě
Dokončení ze strany 1
Svítidla osadí řemeslníci také na Tabulovém vrchu v Kmochově a v Hraniční ulici v části Škerle, která vede směrem od Brněnské k sídlišti na Nových Sadech. „I na Přerovské a v ulici U Hřiště budou nové lampy. Celkově jde o deset ulic. Každý rok do výměny osvětlení investujeme peníze. Letos jsme je ještě navýšili. Za práce a techniku zaplatíme osm milionů korun,“ vysvětlil náměstek primátora Ivo Vlach.

Více světla, méně krádeží

Postupnou výměnu starých lamp za nová moderní svítidla vítají také městští strážníci. Více světla totiž podle nich znamená méně drobných krádeží a více svědků. „Kdykoli strážnici při obchůzkách zjistí, že v některé čtvrti či ulici vypadlo osvětlení, tak hned volají operačnímu důstojníkovi. Ten pak kontaktuje technické služby, aby to pracovníci napravili,“ popsala mluvčí městské policie Magda Václavíková s tím, že pro práci strážníků je veřejné osvětlení důležité. „Když se na ulici něco stane, tak to lidé mohou z okna vidět, mohou zasáhnout nebo přivolat nás. Tma může ke zločinu vybízet. Pachatelé se totiž cítí anonymně,“ doplnila Václavíková.
Radní se také chystají na opravy chodníků v dalších částech města.
Rekonstrukce se dočkají také některé vozovky ve vlastnictví radnice.

***

Seznam ulic:

*Emy Destinové *U Hřiště *Přerovská *Kmochova *Polívkova *Mozartova *Petelínova *Janáčkova *Škroupova *Hraniční - Škerle

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme