Nováčci jdou do voleb. Otřesou se staré koalice?

Do bitev o radnice jdou poprvé. TOP 09 a Věci veřejné nasadily své kandidáty proti zavedeným stranám a chtějí po podzimních komunálních volbách změnit zavedené poměry ve svých městech. Kdo se s kým v klání o posty střetne?

5. 8. 2010 | 09:00

OLOMOUC Mírná nervozita panuje před podzimními komunálními volbami ve dvou nejsilnějších stranách, ODS a ČSSD, které dlouhé roky ovládají velké radnice v Olomouckém kraji. Pokud by Věci veřejné a TOP 09 zopakovaly svůj úspěch z jarních parlamentních voleb, mohla by se politika ve městech výrazně změnit. Véčkaři a „topka“ věří, že se tak stane a že i teď na podzim zabodují.

Obě nové strany nyní zveřejnily své kandidáty na starosty a primátory hlavních měst v kraji. Lídrem TOP 09 v Olomouci je Ivo Vlach, bývalý ředitel prostějovské nemocnice, barvy Věcí veřejných bude v krajském městě hájit překladatelka, tlumočnice a nově zvolená poslankyně Dagmar Navrátilová. Proti nim budou stát zástupci současné koalice. Za ODS stávající primátor Olomouce Martin Novotný, za ČSSD radní města Jiří Rozbořil a za lidovce náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

„Hlavní otázky letošních komunálních voleb budou dvě. První, nakolik se podaří zopakovat úspěch TOP 09 a Věcí veřejných, a to alespoň ve velkých městech? Druhá, zda bude možné vytvořit programově spřízněné koalice, nikoliv velké koalice ČSSD a ODS,“ potvrzuje očekávání politolog z Univerzity Palackého v Olomouci Pavel Šaradín. Nové strany si před volbami věří.

Lídr TOP 09 v Olomouci Ivo Vlach tvrdí, že strana chce změnit přístup radnice k občanům a podnikatelům. „Všechny procesy na radnici chceme zpřehlednit, aby obyvatelé nebyli jen slepými pozorovateli toho, co se děje. Jde o výběrová řízení a nakládání s majetkem města. Druhou věcí je fakt, že město Olomouc je dost zadlužené. I na této úrovni budeme muset začít šetřit,“ nastínil Vlach, s čím „topka“ půjde do komunálních voleb. Podobně mluví i lídr Věcí veřejných v Olomouci Dagmar Navrátilová: „Dlouholetou koalici ODS a ČSSD v Olomouci kritizujeme. Byli jsme například proti rozdělení Olomouce do pěti volebních obvodů, což této koalici nahrává. Určitě chceme zabránit dalšímu rozprodávání majetku města, budeme zveřejňovat výběrová řízení a více otevřeme město obyvatelům. Jsme pro co největší transparentnost.“

Pokud by podzimní komunální volby dopadly podobně jako ty do Poslanecké sněmovny, tedy úspěchem stran TOP 09 a Věcí veřejných, čekaly by řadu radnic v obcích Olomouckého kraje nejspíš pořádné změny. S čím půjdou do voleb „zavedené“ strany a s čím chtějí vyrukovat komunální nováčci?

Současný primátor Olomouce Martin Novotný zatím nechce zveřejňovat, jak bude ODS reagovat na kampaň obou nových stran. „Opravdu nevím, zda v této chvíli chceme naši strategii prozrazovat. Každopádně se těším na gentlemanské soupeření programových vizí o rozvoji města. Myslím, že jsme trend otevřenosti již nastartovali,“ uvedl Novotný.

Dokazuje to podle něj například projednávání nového územního plánu nebo způsob, jak olomoucká radnice řeší velkou část svých výběrových řízení. „Jde o elektronické aukce, které žádným způsobem nejde zmanipulovat. Město je nyní komunikativní, transparentní a otevřené,“ dodal Novotný.

Co na to lídr sociální demokracie a radní města Jiří Rozbořil? „Samozřejmě vnímáme dva nové politické subjekty, které měly úspěch v parlamentních volbách. Komunální úroveň je však něco jiného než velká politika. My jdeme do voleb s heslem „Město podle vašich představ“. Chceme pro volební program sbírat náměty a názory obyvatel, kteří tady žijí, abychom se v Olomouci mohli řídit podle jejich představ,“ vysvětlil.

Po změnách ve vysoké politice ale řada lidí výměnu na radnicích podporuje. „Myslím, že je žádoucí, aby se v zastupitelstvech měst a obcí objevili zástupci z řad obou nových politických stran. Pak je velká šance na změny, které jsou po tolika letech na politické scéně potřeba,“ je přesvědčen například Jiří Šafránek ze sdružení Ornis v Přerově.

Právě magistrát Přerova a také magistrát Olomouce a radnici v Prostějově již dlouhé roky ovládají koalice ODS a ČSSD. Případný úspěch TOP 09 a Věcí veřejných by tuto symbiózu mohl narušit. Obě strany se proto snažily vybrat co nejznámější osobnosti. V krajském městě Olomouc jsou manažer Vlach z TOP 09 a poslankyně Navrátilová z Věcí veřejných v povědomí obyvatel již zapsáni. V Přerově je lídrem TOP 09 Dušan Hluzín, podnikatel a bývalý ředitel technických služeb města, který z postu kvůli sporům s radnicí musel odejít. Za Věci veřejnémubude konkurovat známý aktivista a marketingový manažer Richard Šlechta. V Jeseníku bude barvy TOP 09 hájit Radek Brnka, současný radní města. V Prostějově je zase lídrem Věcí veřejných Martin Kovář, lektor angličtiny.

 

FAKTA

 

Pětice lídrů stran

 

Lídrem TOP 09 v Olomouci je Ivo Vlach, bývalý ředitel prostějovské nemocnice, za VV stojí tlumočnice, překladatelka a nově zvolená poslankyně Dagmar Navrátilová. ODS vede primátor Olomouce Martin Novotný, ČSSD radní města Jiří Rozbořil a lidovce náměstek primátora Ladislav Šnevajs. VÝZVA

 

Koho chcete vidět na radnicích?

 

Kdo podle vás vyhraje podzimní komunální volby? Měly by dostat šanci kandidáti nových stran, anebo více věříte „zaběhnutým“ politickým matadorům? Napište nám na e-mailovou redakční adresu redolo@mfdnes.cz, vaše názory rádi otiskneme.

 

 

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední Morava

05.08.2010 - Michal Šverdík - Kraj Olomoucký - str. 01

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme