Norové budou o Michalákových znovu rozhodovat v únoru. Rodina se nevzdává

10. 12. 2015

Odvolací řízení proti rozhodnutí Krajské komise, která v září zbavila v Norsku Evu Michalákovou rodičovských práv k oběma jejím dětem a mladší poslala do adopce, proběhne koncem února příštího roku. Dnes o tom informovali zástupci Petičního výboru na podporu rodiny.

Zpráva o termínu řízení přišla přesně rok poté, co zástupci Petičního výboru předali při příležitosti Mezinárodního dne lidských práv premiéru Sobotkovi petici vyzývající předsedu vlády a ministra zahraničních věcí, aby aktivně na politické a diplomatické úrovni jednali s představiteli Norského království. Cílem petice bylo zabránit dalšímu porušování lidských práv Davida a Denise Michalákových a dosáhnout jejich návratu do České republiky. Pod peticí se tehdy sešlo 10.573 podpisů, dalších tisíc dorazilo později.

Termín odvolacího řízení byl na norské poměry stanoven poměrně rychle. Přičítám to i nedávným krokům pana premiéra Bohuslava Sobotky a dlouhodobému veřejnému tlaku na Norsko,“ myslí si právník a člen Petičního výboru Pavel Hasenkopf a dodává: "Standardními byrokratickými prostředky se dál neposuneme. Proto velmi vítám osobní iniciativu premiéra Sobotky a jeho trpělivý politický tlak."

„Rodina velmi omezila vystupování v médiích z obav před reakcí sociálního úřadu Barnevern. Ale v žádném případě se nevzdává. Přestože aktivní boj rodičů o děti je v Norsku pravidelně interpretován jako krok proti zájmům dítěte, které si podle norské logiky má naopak zvykat u pěstounů, rodina na tuto hru nepřistoupí a proti bezpráví bude bojovat dál. Navzdory své zoufalé situaci všichni věří, že kluky budou mít zase doma. Cílem rodiny není finanční odškodnění, které jí za způsobené bezpráví jednou přizná štrasburský soud pro lidská práva. Cílem Evy Michalákové je návrat dětí domů ke své vlastní rodině," doplňuje advokátka Dora Boková.

Jitka Chalánková, poslankyně a členka Petičního výboru, upozorňuje, že žádný z bratrů Michalákových neztratí české občanství: „I kdyby došlo na nejhorší a Norové děti skutečně adoptovali, stále zůstanou českými občany. O tom minulý týden výslovně a jednoznačně ujistil Poslaneckou sněmovnu ministr vnitra Milan Chovanec v odpovědi na mou interpelaci. Pěstouni se v žádném případě nemohou spoléhat na to, že adopcí zpřetrhají právní vazby sourozenců Michalákových k České republice," uvedla Chalánková. 

Protože rozhodnutí tzv. Krajské komise má odkladný účinek, širší rodina také opětovně podá žádost o možnost setkání s dětmi. Doposud úředníci Barnevernu na žádost o kontakt reagovali pouze jednou, a to v září, kdy rodinu odmítli s odkazem na přílišnou vytíženost dětí ve škole. Rodina se také pokusí doručit dětem vánoční dárky, přestože kvůli chybějící zpětné vazbě netuší, zda úředníci a pěstouni zasílané dárky dětem předávají. I nadále je rodina bez jakýchkoliv informací o starším z bratrů Michalákových, kterého téměř dva roky nikdo neviděl.

Oporu mají Michalákovi i v dalších postižených rodinách, které se v posledních měsících začaly prostřednictvím internetu sdružovat a na pochybné postupy Norska upozorňují společně. Zatím posledním státem, který se zřejmě brzy přidá k dalším státům ve sporu s Norskem, je Rumunsko. Důvodem je úplně čerstvý případ norsko-rumunské hluboce věřící rodiny, které Barnevern minulý měsíc odebral všech pět dětí, včetně plně kojeného miminka. V případu se hodlá angažovat i bývalý rumunský ministr zahraničních věcí Titus Corlatean.

Polsko se zase cítí dotčeno případem zemřelé polské matky, jejíž dítě si nyní přehazují norští pěstouni a dětské domovy a zcela ignorují jeho v Polsku žijící babičku.

Michalákovi i jejich právní zástupci zůstávají v kontaktu také se slovenskou rodinou, které pouze kvůli zdravotnímu handicapu maminky na jaře odebrali dceru, v té době také plně kojenou, a která v Norsku čeká na další odvolací řízení již od června. Petiční výbor je v kontaktu i s právníky litevských rodin a s Indy, kteří díky velké diplomatické angažovanosti Indie získali zpět indické děti. Domníváme se, že pokud se spojí česká, slovenská, rumunská, litevská a polská diplomacie, dokáží vytvořit velmi silný diplomatický tlak na Norsko.

Rodina Michalákových i zástupci Petičního výboru chtějí poděkovat všem za dosavadní podporu.

Štítky
Osobnosti: Jitka Chalánková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme