Navrátil: Spory v komunální politice by se měly vést věcně

Koaliční zastupitel a vydavatel měsíčníku Mohelnicko podal oznámení na manžela Hamplové Františka Zwyrteka kvůli vyhrožování

15. 8. 2012 | 09:30

Mohelnice – Vyhrocené, bezmála dva roky trvající spory mezi zastupiteli za Věci veřejné a šéfkou opozičních Nezávislých Janou Zwyrtek Hamplovou dostaly nejnovější přídavek.
Zastupitel véčkařů, podnikatel a vydavatel měsíčníku Mohelnicko Martin Vaňourek podal na jejího manžela Františka Zwyrteka na policii oznámení kvůli slovnímu vyhrožování. To se mělo odehrát minulý týden na jednání zastupitelstva. „Pan Zwyrtek mě během přestávky slovně napadl.,Ještě jednou budeš psát lživě články o mé ženě, tak si to s tebou vyřídím?´ řekl mi, přičemž mě uchopil a tahal za ruku,“ popsal incident Vaňourek. „Vzhledem k tomu, že se jedná již o druhé veřejné slovní napadení, obrátil jsem se na policii. Je totiž více než možné, že jeho jednání se může stupňovat,“ dodal Vaňourek.
František Zwyrtek, který je celostátním předsedou hnutí Nezávislí, incident nepopírá. „Nikdo se mi nemůže divit, že jsem tak reagoval. Zrovna se mi totiž dostalo do ruky poslední číslo měsíčníku Mohelnicko, kde Martin Vaňourek opět útočí na mou ženu. Používá k tomu přitom událost, která se netýkala jí, ale mě, a navíc se stala už před rokem a je dávno vyřízená. Nechal jsem tehdy auto v zákazu parkování, přestupek se mnou řešil správní odbor radnice,“ sdělil Zwyrtek.
V Mohelnicku vyšel v minulém čísle článek s názvem Pro mohelnickou zastupitelku zřejmě dopravní přestupky neplatí. Článek doprovodily fotografie stojícího auta.
Spory mezi Vaňourkem a Hamlovou se vyhrotily hned po místních volbách v  říjnu 2010, které sice Hamplová s Nezávislými vyhrála, ale nakonec stejně zůstala v opozici, zatímco Věci veřejné s pouhými dvěma zastupiteli získaly post starosty v osobě Aleše Mikety.
Opozice starostu celou dobu tvrdě kritizovala. Pozici neměl pevnou ani ve vlastní koalici; nakonec minulý týden rezignoval a po dohodě uvnitř koalice si vyměnil post s místostarostou Antonínem Navrátilem (TOP 09).
Hamplová v březnu vyhrožovala Vaňourkovi soudem, pokud na ni nepřestane útočit ve svém měsíčníku. „Zveřejňuje nesmysly, polopravdy, nepravdy a urážlivá hodnocení. Jde mu o poškození mé osoby v očích veřejnosti. Nedává mi možnost se vyjádřit. Motiv je zcela jasný – volební propad Věcí veřejných vedle mého volebního úspěchu a přesvědčení, že když mě dostatečně pošpiní, v roce 2014 svůj volební úspěch nezopakuji,“ uvedla na jaře Hamplová. Písemně vyzvala Vaňourka k omluvě, ten si ale dopis na poště nepřevzal.
Hamplová pak na opozičních internetových stránkách Vaňourka obvinila ze zbabělosti a napsala, že se tím prozatím přestává zabývat. „Nemohu říci, že nikdy nebudu Martina Vaňourka žalovat. Pokud ano, tak to bude tentokrát bez varování,“ uvedla.
„Není pravda, že paní Hamplové nedávám prostor. Cituji v článcích z jejích internetových stránek,“ hájí se Vaňourek.
Nový starosta Mohelnice Antonín Navrátil považuje takto vyhrocené spory za nešťastné. „Do komunální politiky nepatří. Spory by se měly vést věcně o řešení nějakého problému, a ne v takto osobní rovině,“ komentoval situaci starosta.

Šumperský a jesenický deník | 15.8.2012 | Rubrika: Šumpersko a Jesenicko | Strana: 3 | Autor: STANISLAVA RYBIČKOVÁ | Téma: Olomoucký kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme