Naši poslanci patří k nejúspěšnějším

30. 3. 2011 | 12:00

O tom naše práce není, hájí se mlčenliví poslanci

Politici tvrdí, že vystoupení a návrhy zákonů tvoří jen zlomek jejich práce ve Sněmovně. Politolog Stanislav Balík však říká, že veřejnost žádné jiné prostředky ke kontrole nemá. I z vystoupení se navíc dá odhadnout, jak je politik aktivní.

OLOMOUC Představujete si, že vámi zvolení poslanci při každém zasedání Sněmovny běhají k mikrofonu a ovlivňují, co se bude v dolní komoře parlamentu dít? Nebo si myslíte, že jen zvedají ruce?

Způsobů, kterými si můžete ověřit, jak váš „zvolený zástupce“ pracuje, není mnoho. Jednou z cest, jež není sice příliš objektivní, je zkontrolovat si na internetových stránkách Poslanecké sněmovny údaje například o tom, kolikrát poslanci hovořili ve Sněmovně, jak hlasovali či kolik návrhů zákona podali. A jaké je tedy jejich skóre? Z prvního nahlédnutí do statistik vyplývá, že někteří z nich se během necelého roku k mikrofonu příliš nehrnuli.

Zatímco Jitka Chalánková z TOP 09 nebo sociální demokrat Jiří Krátký stáli za řečnickým pultem ve Sněmovně devětkrát, Josef Nekl z KSČM ani jednou stejně jako sociální demokrat Jiří Zemánek.

Jedenkrát si pak řeč ve Sněmovně vzala Dagmar Navrátilová z Věci veřejných, dvakrát k poslancům hovořil Bořivoj Šarapatka z TOP 09.

Podobné to je i při zběžném pohledu na počet podaných návrhů zákona. I zde jsou rozdíly. Tak třeba Jiří Zemánek, který sice veřejně ve Sněmovně nemluvil, má na kontě podaných nejvíc, tedy 13 návrhů, stejně jako jeho stranický kolega Pavel Holík. O jeden méně má rovněž sociální demokrat Roman Váňa. Na opačném konci spektra je s nulovým kontem Radim Fiala z ODS. Jeden návrh podali Bořivoj Šarapatka či Jitka Chalánková. Oba jsou však naopak největšími řečníky ve Sněmovně.

Většina poslanců proto odmítá často tradovaný názor, že zákonodárce nic nedělá, pokud nevystoupí alespoň na každém zasedání nebo při záběru televizní kamery právě nesedí na svém místě. „Údaje na stránkách Poslanecké sněmovny zobrazují tak asi třicet procent činnosti poslanců. Navíc bývají často médii účelově zkreslovány. Například hodnotit počet předložených zákonů považuji za zcela nesmyslné, protože pokládám snahu vše svázat zákony za škodlivou. Mnohdy by stačilo spolehnout se na zdravý rozum lidí a řešit jen skutečně zásadní věci,“ odpovídá třeba poslanec Váňa (ČSSD).

Jeho stranický kolega Zemánek odhaduje, že údaje z webu Sněmovny popisují poslancovu práci ještě méně, pouze z 20 procent.

„Dost často se s těmito fakty manipuluje. Opravdu nepokládám za rozumné kritérium například počet předložených zákonů. Myslím, že každý z dvou set poslanců je schopen ke každému tématu vystupovat a zasvěceně hovořit. Co by to asi znamenalo ve skutečnosti, si každý domyslí,“ říká s nadsázkou.

Podle Jitky Chalánkové z TOP 09 se většina práce zákonodárce neodehrává na schůzích Sněmovny, nýbrž během jednání ve výborech a komisích. „Nebo během vyjednávání s ministry, ale to už zase není vidět,“ míní.

I politolog Petr Jüptner z Institutu politologických studií Univerzity Karlovy to v podstatě potvrzuje. S drobnou výhradou. „To, jak často mluví,může i nemusí vypovídat o celkové práci poslanců. Ale samozřejmě můžeme předpokládat, že když jsou poslanci opravdu aktivní, k daným problémům se vyjadřují častěji,“ míní Jüptner.

Jak mají tedy lidé zjistit, jak jejich poslanec pracuje a co přesně dělá, když se k výstupům z jednání ve výborech a komisích běžně nemají šanci dostat ?

Podle Lenky Andrýsové z Věcí veřejných je lepší, když se každý podívá namísto stránek Sněmovny na web nebo Facebook konkrétního zákonodárce. „Nebo si mě mohou pozvat na debatu. Počty výstupů ve Sněmovně jsou opravdu zkreslující. Obecně jsem vystupovala relativně často, protože jsem zpravodajkou k mezinárodním smlouvám,“ vysvětluje.

A co poslankyně na svém Facebooku zveřejňuje? Poslední pravidelný komentář z pátku říká třeba toto: „Divoký den ve sněmovně. Řešili jsme odvolání pana Ratha proti rozhodnutí imunitního výboru k jeho výrokům vůči panu Kalouskovi a teď hlasujeme o vydání Stanislava Humla ke stíhání,“ napsala Andrýsová.

Politolog Stanislav Balík z Masarykovy univerzity nabádá k obezřetnosti i vůči stránkám politiků. „Mám zkušenost s jedním poslancem ČSSD, který na Facebooku vytváří dojem, že je superaktivní, přitom je tomu naopak. Proto bych se bál spoléhat jen na sociální sítě,“ říká. Jak tedy kontrolovat poslance? „Práce ve výborech je nedohledatelná, takže stejně nezbude, než se vrátit na web Sněmovny, přestože to poslanci nemají rádi,“ odpovídá Balík.

 

návrhy zákonů 2, řeč ve Sněmovně 4

Jitka Chalánková TOP 09 »Úspěšné bylo prosazení pozměňovacího návrhu zákona o dotaci pro veřejnou dopravu pro studenty, seniory a osoby se zdravotním postižením. Dále určitě sociální příplatek pro rodiny s postiženými dětmi. Snad je také dobré zajištění 26 milionů pro terénní sociální služby.

návrhy zákonů 2

Bořivoj Šarapatka TOP 09 »Jako předkladatel jsem podal například zákon o registru znečištění v oblasti životního prostředí, který pomůže získat přesná data o znečištění u nás.

Mladá fronta DNES | 29.3.2011 | rubrika: Kraj Olomoucký | strana: 1 | autor: Roman Helcl

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme