Nádraží v náměstí ma zachránit proměna. Nadšenci včele s Radovanem Auerm představily plány.

5. 9. 2021

Náměšť na Hané – U vlakového nádraží v Náměšti na Hané odhalil v neděli spolek Nádraží Náměšť knihobudku. Je přístupná zdarma a bez jakéhokoliv omezení. Cestujícím stačí otevřít skleněná dvířka a půjčit si knížku, časopis, noviny, podle toho, co v ní zrovna je. Četbu si mohou vzít do vlaku a vrátit ji pak do jiné knihobudky, kterých v Česku přibývá. Členové spolku usilují o proměnu chátrající budovy, která už dávno neslouží ani k výdeji jízdenek. Na akci Nádraží mezi Dvěma Světy, tedy mezi minulostí a budoucností, zazněly plány a vize.
„Zachraňovat ano, ale musíme vědět, co s tím chceme dělat,“ shodli se speciální hosté: poslanec Marian Jurečka, starostka městyse Marta Husičková a Radovan Auer ze Šumperského okrašlovacího spolku.
Členové spolku Nádraží Náměšť mají v tomto jasno.
Z chátrajícího objektu, který nyní vlastní Správa železnic, se má stát vstupní brána do Náměště a okolí. Nádražní stavba se promění v muzeum s ubytovacími prostory, kavárnou či půjčovnou kol.
Kompletní rekonstrukce budovy má stát odhadem okolo 4 milionů korun, ale prvotním úkolem je sehnat 750 tisíc. „Před dvěma lety byla budova naceněna na půl milionu, zbytek je na nutnou opravu střechy. Poté budeme postupně shánět další finance a opravovat jednotlivé části do finální podoby, pomoci by mohly i dotační tituly,“ popsal za spolek Petr Tyl.
Kampaň prostřednictvím platformy Startovač bude zahájena v nejbližších dnech. Zájemce si koupí jednu či více takzvaných časoprostorových schránek, které ozdobí vnitřní stěny plánované kavárny. Do schránky každý vloží vzkaz budoucím generacím. Rodokmen, rodinné tajemství, svatební video z nedalekého zámku nebo třeba lahev slivovice. „Pokud vybereme 750 tisíc, ale například Správa železnic se rozhodne budovu zbourat, tak majitelům schránek dáme možnost hlasovat o náhradním místě v Náměšti či blízkém okolí, kde by byly vystavené. Pokud vybereme na Startovači méně, než je cílová částka, tak se všechny peníze lidem vrátí,“ ujišťují nadšenci.
„Pokud jde o knihobudku, tak ta naše je inspirována knihovničkou u fary a kostela v Moravičanech.
Moravičanské okrašlovaci spolek vytvořil takovou krásnou dřevěnou, tvarově podobnou,“ řekl spoluzakladatel náměšťského spolku Martin Kašpar. Do budky, vyrobené jeho strýcem, mohou lidé odkládat i vlastní knížky a časopisy.

„Prvotním úkolem je sehnat 750 tisíc. Budova byla naceněna na půl milionu, zbytek je na opravu střechy.“

Petr Tyl, spolek Nádraží Náměšť

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme