Na střední školy nastupují silné ročníky, velký zájem je o zdravotnické obory

1. 9. 2022

Velký zájem o studium zaznamenala letos část středních škol z Olomouckého kraje. Nastupuje totiž silný ročník. Trendy ve výběru oborů se však nezměnily. Na gymnázia je stále nával, naopak technickým oborům žáci dál chybí, byť i tamstudenti přibyli.

„Oproti loňskému školnímu roku evidujeme zhruba o čtvrtinu více přihlášek. Zápisový lístek pak odevzdalo o deset procent víc žáků než loni,“ sdělila například zástupkyně ředitele Střední průmyslové školy Hranice Šárka Bláhová.

Z devátých tříd v Olomouckém kraji ročně vychází kolem pěti a půl tisíce dětí, letos jich bylo v porovnání s předchozím školním rokem o 130 víc.

Někde zaznamenali rekordní počty přihlášek. „Na naši školu jich bylo podáno 141, přičemž kapacita prvního ročníku je 50 míst. Převis zájemců byl tak velký, že jsme ani neotvírali druhé kolo přijímacího řízení,“ shrnul třeba ředitel Střední odborné školy podnikání a obchodu Marek Moudrý.

Data navíc ukazují, že příští rok se bude o střední školy ucházet ještě výrazně silnější ročník – z devátých tříd vyjde o 475 dětí více než letos.

Plánujeme proto v kraji mírně zvyšovat kapacity. Chybí mimo jiné zdravotní sestry, též chceme víc podpořit technicky zaměřené obory,“ přiblížil krajský radní pro oblast školství Aleš Jakubec.

„Bohužel se na tyto školy nehlásí dostatek uchazečů. Je dlouhodobým trendem, že nejvíc dětí chce na maturitní obory a gymnázia, aktuálně chodí v regionu na gymnázia zhruba 31 procent dětí, což je velmi vysoké číslo,“ upozornil Jakubec. Nové obory nabídnou studium IT i obsluhu jevištní techniky

V Olomouci má být od září příštího roku otevřen nový obor informačních technologií. „Speciální IT třídu totiž v Olomouci dosud nemáme, přitom je o toto studium díky jeho prosperitě velký zájem,“ řekl Jakubec.

Dalším novým oborem bude jevištní technik. „Půjde o obor pro budoucí zaměstnance divadel nebo různých eventových firem. Absolventi budou moci dělat například zvukaře či kterékoliv další činnosti spojené s organizací akcí a představení,“ popsal krajský radní.

Na které obory se v kraji hlásí nejvíc dětíGymnázia 8118 Strojírenství 2 706 Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika 1 861 Zemědělství a lesnictví 1 566 Ekonomika a administrativa 1 451 Gastronomie, hotelnictví a turismus 1 372 Zdravotnictví 1 336 Lycea 976 Stavebnictví, geodézie a kartografie 916 Kosmetika, kadeřnictví, masérství 790Umělecké školy 769Pedagogika, učitelství a sociální péče 685Právo a veřejná správa 631

Zdravotních sester je sice nedostatek, zdravotnické školy v regionu se jsou ale nyní v kurzu. Mají však omezené kapacity.

„Zájem uchazečů letos převýšil počet přijímaných žáků u některých oborů až čtyřnásobně,“ uvedl ředitel Střední zdravotnické školy Olomouc Pavel Skula.

„Pro školní rok 2023/2024 proto plánujeme u oboru praktická sestra otevřít o jednu třídu víc než letos a budeme tedy mít tři, což představuje 90 přijímaných. Větší navýšení nám nedovolují prostorové kapacity školy,“ vysvětlil Skula.

Velký zájem o studium je rovněž na přerovské zdravotnické škole, kam se přihlásilo 157 zájemců. Do lavic zasedne více než stovka z nich.

Škola se navíc o prázdninách rozrostla ze dvou na čtyři patra. Rozšiřování kapacit zdravotnických škol je podle Jakubce důležité i proto, že jejich absolventů je v kraji nadále nedostatek.

V rámci regionu se nejvíc studentů hlásí na střední školy v Olomouci. Jakubec vidí jako důvod vidinu aktivnějšího vyžití a široké škály volnočasových aktivit. Naopak nejhorší situace panuje na severu.

V okrese Jeseník vychází z devátých tříd zhruba 320 dětí za rok, což je v porovnání s ostatními okresy velmi málo. Mnohé pak navíc odchází studovat jinam,“ nastínil radní.

Na Jesenicku jsou čtyři střední školy, jež máme ale každoročně problém naplnit. V okrese tak funguje takzvané jesenické stipendium. Ti, kteří tam studují, dostávají jednorázově pět tisíc korun jako motivační bonus,“ popsal Jakubec.

Kraj nyní připravuje další kampaň na podporu řemesel, neboť na výuční obory se dál hlásí stále méně zájemců. A to i přesto, že je po absolventech velká poptávka.

Rodiče své děti často pobízí k maturitním oborům. Bohužel tu pak ale máme spoustu lidí s maturitou, kteří nakonec rozváží pizzu, a velký nedostatek řemeslníků. Mnohdy učňáky svým absolventům umožní větší prosperitu a lepší výplaty, než mají absolventi některých středních škol s maturitou,“ podotkl Jakubec.

Kampaň nazvaná Řemeslo je OK bude cílit především na žáky základních škol, ale i jejich rodiče. Mimo jiné pro ni vzniká interaktivní web, jenž umožní propojení firem se školami, aby o sobě vzájemně věděly a mohly spolupracovat, třeba v podobě nabídek praxí.

https://www.idnes.cz/olomouc/zpravy/stredni-skoly-studium-silny-rocnik-radni-jakubec.A220831_681154_olomouc-zpravy_hrs

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme