Na post primátora bude v Olomouci velká tlačenice

30. 5. 2018

Tlačenice bude na podzim na místo olomouckého primátora. Kandidátů na obsazení tohoto postu po komunálních volbách přibývá. Zatím poslední prezentovala toho svého TOP 09. Její kandidátku povede současný náměstek olomouckého primátora Aleš Jakubec. Právo o tom v úterý informovala krajská manažerka strany Irena Šnajdrová. 
Pod hlavičkou TOP 09 budou kandidovat také nezávislí kandidáti. „Při sestavování kandidátky jsme se maximálně snažili zachovat vyrovnaný poměr členů TOP 09 a kandidátů bez politické příslušnosti,“ poznamenala místopředsedkyně městské organizace TOP 09 Isabela Pospíšilová. „Za velmi důležité považuji spojování sil. Spojení s nezávislými, jejichž názory jsou nám velmi blízké, je logické i přesto, že v zastupitelstvu města jsou dnes naší opozicí. Na rozdíl od jiných stran jsou ale aktivními a konstruktivními zastupiteli,“ uvedl Jakubec. 
Dvojkou kandidátky je současná nezávislá zastupitelka a olomoucká advokátka Dominika Kovaříková, která v minulosti vedla projekt Občané pro Olomouc. „Projekt Občané pro Olomouc se nám bohužel udržet nepodařilo, účastníci této koalice, zelení a piráti, se rozhodli jít každý svou cestou, a největší skupina nezávislých kandidátů se rozhodla pro nadcházející volby spojit s olomouckou TOP 09. Důvodem je, že její program má k našim názorům blízko, a i v končícím volebním období se TOP 09 snažila prosazovat kroky, s nimiž šli Občané pro Olomouc do voleb v roce 2014,“ konstatovala Kovaříková. 
Lídry už pro podzimní volby v Olomouci, kde nyní vládne koalice ČSSD, ODS, KDU-ČSL a TOP 09, oznámila řada politických stran a hnutí. Jedničkou kandidátky ČSSD je současný olomoucký primátor a poslanec Sněmovny Antonín Staněk, lídrem kandidátky KDU-ČSL je náměstek primátora Ladislav Šnevajs, ODS do voleb povede další primátorův náměstek Martin Major. 
V čele kandidátky hnutí ANO a zároveň kandidátem na post primátora bude manažer Miroslav Žbánek. Kandidátku KSČM povede neuvolněný předseda okresního výboru strany Jiří Zima. Česká pirátská strana už dříve oznámila, že spojí v Olomouci síly s hnutím STAN. Lídrem společné kandidátky je šestatřicetiletý vysokoškolský učitel a expert na mezinárodní terorismus Hynek Melichar. Lídrem sdružení ProOlomouc bude jeho předseda Tomáš Pejpek. Kandidátku nového hnutí spOLečně povede spolumajitel společnosti Arboeko Stanislav Flek. 
Komunální volby v Olomouci v roce 2014 vyhrálo hnutí ANO. Druhá byla ČSSD a třetí ODS. V zastupitelstvu mají své zástupce také lidovci, KSČM, TOP 09 i sdružení Občané pro Olomouc a ProOlomouc. 

Zdroj:Právo

Datum vydání:30.5.2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme