Na autobusovém nádraží se Jeseničané bojí

8. 9. 2017

Radnice v Jeseníku má první výsledky pocitové mapy 

 Líbí se nám u radnice či na koupališti, bezpečně se necítíme na autobusovém nádraží. To jsou některé ze vzkazů, které prostřednictvím pocitové mapy poslali obyvatelé Jeseníku představitelům města. Ti na nápravě některých problémů již začali pracovat. 

Obyvatelé Jeseníku mohli během uplynulých měsíců vyjádřit svůj názor na nejrůznější lokality ve městě. 
Prostřednictvím speciálního webu nebo prostým zapícháváním špendlíků do mapy označovali místa, kde se cítí příjemně, kde tráví volný čas, kde se naopak necítí bezpečně nebo jim něco chybí. Do průzkumu se zapojilo 533 lidí. Jesenická radnice má k dispozici první výsledky. 
„Vysoká převaha byla označených míst, kde se lidé cítí příjemně. Bylo to například Masarykovo náměstí, okolí vlastivědného muzea nebo v areálu voršilek,“ řekla místostarostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová ( TOP 09 ). 

Náměstí u radnice lidé zároveň často označovali jako lokalitu, kde tráví volný čas, ale kde jim také něco chybí. Prostor přitom před sedmi lety prošel rekonstrukcí za 55 milionů korun. „Chtělo by to více květin, třeba v podobě květinových pyramid z muškátů. Mají to už ve více městech a náměstí to oživí,“ zní jeden z názorů. 

Rozporuplně lidé hodnotili rovněž Smetanovy sady. V největším městském parku oceňovali hezké přírodní prostředí, zároveň se zde však kvůli narkomanům a alkoholikům necítí bezpečně. 
Nejproblematičtější je zchátralé letní divadlo. 
„Jsou zde nebezpeční lidé, povalené sklenky od alkoholu a odpadky,“ uvedl jeden z respondentů. 

Bezpečně se Jeseničané kvůli pohybu bezdomovců a problémových lidí necítí na autobusovém nádraží a v parku na náměstí Svobody. Za nejvíce dopravně nebezpečné místo považují křižovatku u hotelu Praděd. 
„O místech, kde se lidé necítí dobře, víme, ale musíme se nad nimi znovu zamyslet. O úklidu v parku jsme jednali s technickými službami, měli jsme i schůzku s městskou policií,“ řekla Zdeňka Blišťanová ( TOP 09 ). Zájem o výsledky 
projevila i Policie ČR. Vedení města již jednalo s odborem dopravy o situaci na křižovatce u hotelu Praděd. „První studie byla zpracovaná snad v roce 2002, už tehdy tam byl problém. Máme vypracovaná řešení tamní situace. 

Mohl by se zavést zkušební provoz, a pokud by se dané opatření osvědčilo, zavedlo by se nastálo,“ dodala místostarostka. S kompletními výsledky město veřejnost seznámí ve středu 11. října v 17 hodin v kině Pohoda. 
Pocitovou mapu zpracovala katedra rozvojových a enviromentálních studií Univerzity Palackého v Olomouci. Město za ni zaplatilo zhruba sedm tisíc korun. 

Pocitová mapa umožňuje aktivně zapojit občany do sběru informací a názorů na lokality, v nichž bydlí. Je prostředkem participativního plánování veřejných prostor. Obce výsledky využívají nejčastěji jako podpůrné podklady pro plánování investic, vytváření koncepcí dopravy nebo jako informace pro městskou policii. 

Zdroj: Šumperský a jesenický deník

Datum vydání:8.9.2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme