Mohelnice chce oživit kulturu

Radnice není spokojena s úrovní kulturní nabídky ve městě. Zlepšení má přinést nová organizace a nový ředitel

14. 9. 2011 | 15:00

Mohelnice - Radikální změnu v oblasti kultury chystá po tři čtvrtě roku vlády vedení mohelnické radnice. Z příspěvkové organizace Městské kulturní středisko se od ledna 2012 stane společnost s ručením omezeným a s názvem Mohelnické kulturní centrum. Město bude jejím stoprocentním vlastníkem. Vzorem je model, jaký dnes funguje v sousedním Zábřehu. Radnice teď intenzivně hledá vhodného člověka na post ředitele společnosti.
„Důvody pro změnu máme dva. Jednak je to dlouhodobá nespokojenost s úrovní kultury v Mohelnici, jednak snaha ušetřit. A klíč k tomu, aby se něco změnilo, vidím jednoznačně v novém vedení organizace. Musí to být kreativní člověk, který najde rovnováhu mezi pestřejší nabídkou a ekonomickou stránkou věci,“ řekl místostarosta Mohelnice Antonín Navrátil (TOP 09).
Dodal, že lidé z Mohelnice dnes jezdí za kulturou do Olomouce, Litovle a do Zábřehu a to by se mělo změnit. „Je to běh na delší trať, ale věřím, že se nám to podaří,“ dodal Navrátil. Změnu, kterou radnice chystá, vítá pětadvacetiletý Mohelničan Rostislav Krejčí. „Úzká nabídka kulturního vyžití cílená jen na starší generaci a nekoncepční práce vedení střediska za posledních deset let pohřbila kulturu v Mohelnici,“ řekl Krejčí. Další problém vidí v neochotě vedení střediska ke spolupráci se zájemci, kteří chtěli v  místním kulturáku uspořádat například koncert pro mladou generaci. „Vedení jim to sice umožnilo, ale ve finále jim akci různým šikanováním tak znepříjemnilo, že další si už rozmysleli,“ tvrdí Rostislav Krejčí.
Všichni dosavadní zaměstnanci střediska dostanou výpověď a někteří pak novou smlouvu. S vedoucím střediska Pavlem Nenkovským, který je od začátku roku v pracovní neschopnosti, a s jeho zástupkyní Vlastou Jiráskovou už ale radnice nepočítá. Místostarosta už jim to při osobní schůzce sdělil. K jejich schopnostem vést organizaci má vedení města výhrady. Oba už mají na dohled šanci jít do důchodu, takže je změna neohrozí.
„Mám na věc jiný pohled než vedení radnice, ale respektuji většinový názor zastupitelstva. Jestli mají jinou představu o chodu kultury, ať ji vyzkoušejí,“ řekl Nenkovský.

Do výběrového řízení na ředitele se hlásit nebude stejně jako Vlasta Jirásková. Ta nechce kroky radnice nijak komentovat.
Místostarosta odhaduje úsporu za první rok až na jeden milion korun. Dnes pracuje ve středisku sedm lidí, někteří na zkrácený úvazek. Jeden a půl úvazku radnice zruší.
Ušetří také na daních. Úsporu chce investovat do technického zázemí - například do regulace ústředního vytápění, výměny starých kotlů či nového projektoru a většího plátna pro kino. Zmizet by měly stížnosti na přetopenost, nebo naopak zimu v hlavním sále.
Městské kulturní středisko dnes dostává od radnice roční příspěvek šest milionů korun. Jsou v něm ale i peníze pro městskou knihovnu. Ta už součástí nové společnosti nebude. Knihovnice bude nejspíš zaměstnávat přímo městský úřad.
Na úřední desce města visí už týden oznámení o konkurzu na post ředitele nové organizace. Zájemci mají šanci se přihlásit do 30. září. Mezi požadavky je vysokoškolské, případně středoškolské vzdělání. K přihlášce musejí uchazeči přiložit mimo jiné i koncepci rozvoje kultury ve městě včetně představy, jak zajistit finanční zdroje.
„Sluší se říci, že takový člověk bude rovněž slušně zaplacen,“ doplnil místostarosta Antonín Navrátil.

Šumperský a jesenický deník | 14.9.2011 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: STANISLAVA RYBIČKOVÁ


Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme