Města budou hlídat asistenti

11. 7. 2016

V ulicích Jeseníku zřejmě budou působit asistenti prevence kriminality. Dva muži a jedna žena mají pomoci strážníkům. Podobný projekt běží i v Šumperku. Na místa dvou asistentů se zde zatím podařilo vybrat jen jednoho. 

Od ledna 2017 by měla řady jesenických strážníků doplnit trojice asistentů prevence kriminality. Neukázněné spoluobčany budou například upozorňovat na porušování předpisů, strážníkům a samosprávě budou též hlásit problémová místa, situace či osoby ve městě. 

Na rozdíl od strážníků nebudou asistenci moci nikoho legitimovat či pokutovat. „S lidmi budou komunikovat jiným způsobem než my. Budou s nimi pracovat v oblasti prevence: upozorňovat, vysvětlovat, budou podávat informace nám i městu,“ řekl ředitel Městské policie v Jeseníku Miroslav Táborský. 

O peníze na asistenty samospráva požádá v programu prevence kriminality. 
Pokud uspěje, pokryje dotace 95 procent nákladů. 
„Jsou v ní zahrnuty platy mentora, asistentů, jejich vybavení, případně vybavení služebny,“ upřesnila místostarostka Jeseníku ZdeňkaBlišťanová. 

Mezi trojicí asistentů vzešlých z výběrového řízení má být jedna žena. „Je to proto, že součástí práce asistentů budou kontroly a doprovázení dětí na přechodech. 

Chtěli bychom ji také vyškolit, aby mohla menší děti připravovat na dopravní výchovu,“ doplnil Miroslav Táborský. 
Dva bezpečnostní asistenty chtěl získat i Šumperk. V ulicích města se nyní pohybuje pouze jeden, druhého se v nedávném výběrovém řízení získat nepodařilo. 

„Asistent se nyní zaučuje, hlídky absolvuje společně se strážníky. Druhého budeme přijímat v září. Například se počítá, že se budou pohybovat v blízkosti přechodů u základních škol,“ sdělil zástupce ředitele šumperské městské policie Martin Urbánek. Město nové pomocníky strážníků vybírá z řad nezaměstnaných registrovaných na úřadu práce. Úřad také hradí jejich mzdy. 

Obsazení asistentského místa se v Šumperku ukázalo jako problém, i když lidí bez práce je v registru stále dost. Protože v současné době není velký problém zaměstnání sehnat, jde spíše o lidi, kterým život na dávkách vyhovuje víc než práce za patnáctitisícovou mzdu. 

Žádná zvláštní kritéria na místo asistenta přitom určena nejsou. Podmínkou není ani maturita jako u profesionálních strážníků. 
„U asistentů požadujeme pouze bezúhonnost, čistý trestní rejstřík a také obstojnou fyzickou kondici,“ uvedl ředitel městské policie Zdeněk Dočekal. 
„Čekáme, že v září se na úřad práce začnou hlásit absolventi škol a na druhé asistentské místo už vhodného člověka najdeme,“ dodal Martin Urbánek. 

Zdroj:Šumperský a jesenický deník. Datum vydání:8.7.2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme