Magistrát v Přerově čekají velké změny

9. 4. 2011 | 13:00

Od 1. července se počet stávajících odborů sníží kvůli úsporám o polovinu. Jejich šéfy čeká boj o místa

Přerov – Tak razantní proměnu struktury přerovský magistrát za posledních dvacet let nezažil. Radní tento týden na základě provedené procesní analýzy schválili opatření, která zeštíhlí počet odborů ze stávajících šestnácti na osm. Na odchodu dvou desítek zaměstnanců úřadu a snížení mzdových nákladů pak město ušetří přes deset milionů korun. Až do 1. července, odkdy začne nová struktura platit, tedy bude na půdě magistrátu pěkně horko. „Přínosem nové organizační struktury je efektivnější řízení lidských zdrojů a výrazná úspora vedoucích pracovníků. Změní se i styl řízení a požadavek na manažerské kompetence. Úsporou jednadvaceti pracovních míst se výrazně sníží roční mzdové náklady,“ shrnul hlavní přínos změn tajemník přerovského magistrátu Jiří Bakalík. Z původních šestnácti odborů jich nyní zůstane pouze osm. Některé se sloučí, jiné změní svou náplň. Sníží se i počet oddělení – a to ze 40 na pouhých 29. O tři méně bude i pracovních úseků.

„Za posledních dvacet let magistrát takové změny nepamatuje a počet zaměstnanců po jejich završení poklesne pod tři sta,“ řekl i náměstek přerovského primátora Josef Kulíšek (ODS).

V současné době je na úřadě 331,7 zaměstnanců s tím, že do tohoto čísla jsou zahrnuty i uklízecí služby. Odchod ale v budoucnu čeká kvůli nové legislativě i úředníky z oddělení dávek pro zdravotně znevýhodněné občany a oddělení dávek pomoci v hmotné nouzi. Bude mít změna struktury úřadu konkrétní dopad na obyvatele Přerova, kteří si na úřadě potřebují vyřídit své záležitosti? Radní doufají, že ano – a veskrze pozitivní. „Související služby už nebudou v úřadě odděleny a mají mít jednoho vlastníka, tedy nositele procesu, s dostatečnou kompetencí a pravomocí. Zjišťovali jsme, kdo je klientem úřadu, takže občan provedené změny pocítí hlavně ve větší pružnosti,“ podotkl tajemník města.

Snahou přerovského magistrátu podle něj je, aby si lidé do budoucna vyřizovali své úřední záležitosti „přímo z obýváku“. Proto chtějí usilovat o elektronickou obsluhu všech procesů.

Snad největší „třesk“ čeká v následujících měsících šéfy stávajících odborů magistrátu. Kvůli restrukturalizaci například vznikne zcela nový odbor stavebního úřadu a životního prostředí, pod který bude spadat i odbor zemědělství. Dosud přitom fungují všechny tři složky samostatně. „Dvě třetiny vedoucích míst vzejdou z vypsaných výběrových řízení,“ reagoval tajemník města na dotaz, které šéfy město propustí.

Jaké nové odbory od července vzniknou? Kromě útvaru interního auditu a kanceláře primátora to budou odbor ekonomiky, vnitřní správy, koncepce a strategického rozvoje, správy majetku a komunálních služeb, sociálních věcí a školství, evidenčních správních služeb a obecního živnostenského úřadu či odbor stavebního úřadu a životního prostředí.

„Úplnou novinkou je vznik odboru vnitřní správy, pod který bude spadat úsek veřejných zakázek. To je přímo revoluční věc, která zcela změní proces výběrových řízení,“ uzavřel náměstek primátora Dušan Hluzín. (TOP 09).

 

Přerovský a hranický deník | 9.4.2011 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: PETRA POLÁKOVÁ-UVÍROVÁ

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme