Lidé se vyjadřovali k podobě části města

18. 7. 2017

Řadu podnětů přinesla veřejná diskuse občanů a také anketa týkající se možné budoucnosti veřejného prostranství tvořeného v Olomouci dvěma náměstími (Republiky a Biskupským) a také přilehlými ulicemi. Magistrát připravuje studii budoucnosti tohoto prostranství. 
„Vzhledem k tomu, o jak významnou lokalitu se jedná, zapojuje město od počátku do příprav studie těchto veřejných prostranství i další instituce a také všechny zájemce z řad veřejnosti,“ zdůraznil olomoucký primátor Antonín Staněk (ČSSD). 
„Z diskusí vyplynulo několik důležitých poznatků, které souvisí jak s přítomností arcibiskupství a Univerzity Palackého v této části města, tak například i s komunikační funkcí oblasti a s nevyužitým potenciálem lokality,“ konstatoval náměstek primátora Aleš Jakubec (TOP 09). 
V diskusích zazněly například výzvy ke snížení rychlosti aut, k úplnému zákazu vjezdu do části lokality nebo většímu využití barokní budovy vojenského archivu. Diskutující například upozornili i na nedůstojně řešené okolí kašny na náměstí Republiky či na to, že přítomnost diecézní charity v lokalitě přitahuje zejména na Biskupské náměstí lidi bez domova a nepřizpůsobivé občany. Někteří projevili mj. zájem, aby se na náměstí Republiky přesunuly některé kulturní aktivity. Do debaty o podobě území se mohli lidé zapojit také prostřednictvím ankety, která byla do 10. července k dispozici na webových stránkách města. Nyní budou podněty zhodnoceny a začne zpracování konceptů studie ve variantách. „K nim se bude moci veřejnost znovu vyjádřit v průběhu září,“ poznamenal Michal Folta z tiskového oddělení olomouckého magistrátu. 

Zdroj: Právo 13.7.2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme