Lidé se ptali na stavbu proti povodni

27. 2. 2018


Jak omezí naše parkování? Bude dost kvalitní? 
Olomoučané chtěli znát podrobnosti o jedné z největších investičních akcí v dějinách města 

Olomouc – Zhruba dvě stovky lidí se včera vpodvečer sešly v aule Pedagogické fakulty Univerzity Palackého, aby se ptaly zástupců olomoucké radnice, Povodí Moravy a sdružení firem Společnost Morava na blížící se další etapu protipovodňových opatření ve městě. Stavební práce začnou letos 3. dubna a potrvají do jara 2022. Budou zbourány a znovu postaveny mosty přes řeku Moravu v Komenského ulici u Bristolu a také na Masarykově třídě. 

CO JE ZA NIŽŠÍ CENOU? 

Lidé se zajímali především o praktické dopady jedné z největších investičních akcí v novodobých dějinách Olomouce na svůj život. 
Převažovali obyvatelé ulic z okolí chystané stavby. Například Zdenka Tkadlečková z občanského sdružení Nábřeží, které nese jméno podle jedné z těchto ulic, chtěla vědět, jak cena ovlivní kvalitu. „Původně se hovořilo o jedné miliardě, nyní je to jen 730 milionů. Neznamená to nějaká technologická omezení?“ ptala se. 
Podle generálního ředitele Povodí Moravy Václava Garguláka je cena výsledkem soutěže a nemá na kvalitu plánovaných prací vliv. „Do soutěže se přihlásilo osm sdružení, a to je výsledek,“ konstatoval. 

MÍSTA K PARKOVÁNÍ 

Jana Přibila z Praskovy ulice zase zajímal vliv stavebních prací na počet parkovacích míst a zejména jejich snížení po rozšíření koryta Moravy v ulici Nábřeží. 
„Bude zde sice až o 45 legálních míst k stání méně, ale v průběhu stavby přibudou parkovací místa v ulici Kpt. Nálepky, která bude jednosměrná, a také v zaslepené Pasteurově ulici,“ odpověděl Daniel Vlk ze zhotovitelského sdružení Společnost Morava. „Po skončení prací zvážíme zjednosměrnění některých ulic v okolí tak, aby zde parkovacích míst bylo více,“ doplnil jej náměstek primátora AlešJakubec. 
II. B etapa je částí protipovodňové ochrany města Olomouc, která navazuje na dokončené etapy I a II A. 
Jejím cílem je zvýšení kapacity koryta Moravy v centrální části města na úroveň 650 metrů krychlových za sekundu, čímž se ochrání asi 20 tisíc obyvatel a majetek v hodnotě tří miliard korun. Dobu trvání stavby se podařilo zkrátit z původních 53 na 48 měsíců. 

Etapa, která začne v dubnu a potrvá čtyři roky, bude podle vedení města nejsložitější a nejkomplikovanější ze všech fází protipovodňových opatření v Olomouci. 

Zdroj: Prostějovský deník

Datum vydání:27.2.2018

Štítky
Osobnosti: Aleš Jakubec
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme