Křižovatku vyřešil absolvent

Často kritizované odbočení z nábřeží Edvarda Beneše na elektrárenský most teď označuje přerušovaná čára

12. 5. 2011 | 15:00

Přerov - V jednoduchosti je síla. O tom přesvědčil pracovníky přerovského magistrátu absolvent stavební fakulty Vysoké školy báňské v Ostravě Martin Malina. Navrhl totiž nové značení na odbočce z nábřeží Edvarda Beneše ve směru na elektrárenský most a přihlásil se s projektem do evropské soutěže. Nejenže má šanci uspět, ale odbor dopravy před týdnem uvedl jeho návrh do života.
„I mně samotnému už se několikrát stalo, že jsem v těchto místech bloudil. Řidiči, kteří vyjížděli z nábřeží Edvarda Beneše, totiž chybně odbočovali na nový most Legií a svádělo je to přejet do protisměru,“ popsal Martin Malina důvody, které ho vedly k tomu, aby se ještě coby student zapojil do programu bruselské agentury ETSC.
Na komplikované místo už v minulosti řidiči nadávali, změnu ale dosud nikdo nenavrhl. Jedná se totiž o krajskou komunikaci. „Původně jsem na křižovatce navrhoval přerušované zelené světlo. Něco podobného už ale funguje v  Rakousku a má to zcela opačný efekt. Navíc by takové řešení bylo mnohem nákladnější a přišlo by na 1 milion 250 tisíc korun,“ řekl. Nakonec tedy zvítězila vodící linie s přerušovanou čárou, která auta navede až na ostrůvek. „Takové značení je také výrazně levnější,“ podotkl.
Nápad si pochvalují i pracovníci přerovského magistrátu. „Je smutné, že něco podobného nevymyslel kraj, protože se jedná o jeho komunikaci. Změnu značení jsme provedli minulý týden a určitě přispěje k větší bezpečnosti řidičů,“ je spokojený Zdeněk Holas z  odboru majetku města. Podle něj sice dosud na křižovatce nedošlo k vážnější nehodě, pokud by ale například nefungovaly semafory, toto nebezpečí hrozí.
Přímo na místo u mostu Legií, kde se změnilo značení, se přijel ve středu podívat zástupce Ilyas Daoud z bruselské organizace ETSC, jež podporuje projekty na snížení úmrtnosti na silnicích. „Vypravil jsem se loni za studenty a dal jim možnost účastnit se našich programů. Přihlásili se zástupci několika zemí, kromě Česka také Řecka, Španělska nebo Rumunska. Konkrétně v Přerově chci nyní posoudit úspěšnost navrhovaného řešení, “ vysvětlil svou návštěvu města Ilyas Daoud.
Pokračování na straně 2

Křižovatku vyřešil absolvent Dokončení ze strany 1 Za posledních deset let se prý v Evropě výrazně snížila úmrtnost na silnicích, a to až o čtyřicet procent. „Jednou z cest jsou i naše projekty,“ dodal. Nové značení, díky němuž definitivně skončí spílání šoférů na nábřeží Edvarda Benseše, přišlo město pouze na tisíc korun. „Jsem rád, že se bude hodnotit i projekt v Přerově, jehož hlavní přínos vidím hlavně ve výrazně nízkých nákladech,“ komentoval to náměstek přerovského primátora Dušan Hluzín (TOP 09). „Původně jsem navrhoval přerušované zelené světlo. Takové řešení by ale stálo přes milion korun.“ Martin Malina

Přerovský a hranický deník | 12.5.2011 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: PETRA POLÁKOVÁ-UVÍROVÁ

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme