Knižní veletrh navštívilo šedesát tisíc čtenářů

16. 5. 2023

Mezinárodní knižní veletrh a festival Svět knihy Praha překonal svůj rekord v návštěvnosti. Jeho branami během čtyř dnů prošlo bezmála 60 tisíc čtenářů. Zúčastnilo se ho 364 vystavovatelů a na šest stovek účinkujících ze třiceti zemí.

Tématem ročníku byli Autoři bez hranic, ti, kteří překračují hranice fyzické i kulturní, sociální, sexuální, žánrové či politické. Velkému zájmu se těšil i koncert rockové kapely Žadan a Sobaky. Výtěžek ze vstupného na koncert, tedy 248 tisíc korun, byl věnován charkovské mu dobrovolnému praporu Chartija.

Festival letos odstartoval projekt Central and East European Book Market, který chce z Prahy udělat výkladní skříň střední a východní Evropy v oblasti mezinárodního obchodu s knižními právy.

Příští ročník se bude konat v Praze 23. až 26. května 2024,“ řekl Právu ředitel festivalu Radovan Auer. Čestným hostem nebude konkrétní země, ale literatura všech německojazyčných zemí.

Vysoká návštěvnost se letos projevila i na prodejích vystavujících nakladatelů. „Mezi nakladateli, se kterými jsem mluvil, vládne spokojenost a často až nadšení. Mnohem podstatnější je ale atmosféra veletrhu. Všude, kde se něco dělo, bylo plno, lidé si víkend s knihami užili,“ dodal předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů Martin Vopěnka.

Štítky
Osobnosti: Radovan Auer
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme