Každý v kraji má složenku na šest tisíc

6. 8. 2012 | 09:00

Sociální demokraté vládnou s výjimkou Prahy ve všech krajích. Nedávno se šéf hejtmanů Michal Hašek pochlubil, že za poslední čtyři roky se prý podařilo snížit jejich absolutní zadlužení. Je tomu opravdu tak?
Olomoucký kraj je zadlužen částkou 3,7 miliardy korun. Vycházíme-li z údajů Českého statistického úřadu, tak každý z nás nese na svých bedrech za kraj dlužnou částku 5 799 korun, a to včetně dětí! Hejtman Hašek interpretuje statistiku ministerstva financí tak, že kraje ke konci roku 2010 vykázaly pokles zadlužení o 8,5 procenta na 19,1 miliardy, což zní sice optimisticky, ale jeho straničtí kolegové i koaliční partneři v Olomouckém kraji se jako šetrní hospodáři nechovají.
Kraj plánuje další zadlužování a politikům kraje, jako by nevadil nárůst dluhů. Vysvětlují to šancemi čerpat dotace z Evropské unie, výhodnou smlouvou s Evropskou investiční bankou a poklesem cen stavebních prací. Byla by prý škoda toho nevyužít. Proto kraj vloží 1,4 miliardy do investičních akcí a holedbá se investičním rekordem.
Přitom dosáhnou závazky kraje hodnoty přes 4 miliardy korun, celkový rozpočet na veškerou činnost je nastaven na 4,3 miliardy. Každému rozumnému hospodáři není co vysvětlovat. V době, kdy je zřejmé, že příjmy do krajského rozpočtu poklesnou oproti loňskému roku minimálně o tři procenta, a naopak dojde ke zvýšení výdajů (je přece potřebné zachovat dopravní obslužnost, sociální služby nebo výkon státní správy), je chování vedení kraje i zastupitelů krajně nezodpovědné.
Někteří ekonomičtí experti na zadlužování krajů nevidí nic znepokojivého. Záleží ale na tom, jakou optikou na problematiku zadlužování nahlížíme. Úvěry mají dlouhou dobu splatnosti, úroky jsou nízké, proto je vše „v pořádku“.
V jiném světle se ale jeví míra dluhové služby. Donedávna byla na úrovni kolem půldruhého procenta, nyní se vyšplhala na sedm až osm procent a je pravděpodobné, že dosáhne hranice 10 procent!
Při současném tempu zadlužování se proto nelze divit, že přinejmenším Olomoucký kraj podepisuje „čertovský úpis“. TOP 09 se na celostátní úrovni snaží prosazovat snížení míry zadlužení České republiky. Totéž bude naší snahou a cílem po případném úspěchu ve volbách do kraje.
Bořivoj Šarapatka

Mladá fronta DNES | 6.8.2012 | Rubrika: Kraj Olomoucký | Strana: 3 | Téma: Poslanci - Šarapatka Bořivoj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme