JITKA CHALÁNKOVÁ: „Ráda se setkám s každým, kdo potřebuje pomoci"

Rozhovor s prostějovskou poslankyní z TOP 09.

13. 4. 2011 | 10:00

Prostějov má v tomto volebním období v poslanecké sněmovně pouze jedinou zástupkyni z řad žen, dětskou lékařku Jitku Chalánkovou. Současná vláda se podle jejích slov díky nutným reformám ocitla v nelehké situaci: „Doba pro méně bolestivá řešení je už pryč,“ reflektuje atmosféru, za jaké se rodí nová podoba zdravotní, důchodové a sociální reformy. Načasování akce „Děkujeme, odcházíme“ přitom považuje z dnešního pohledu za velmi nešťastné. Hovořily jsme nejen o celostátních problémech, ale i o  záležitostech, které hýbou naším regionem. Týdeník Prostějovska přináší jarní rozhovor s lehce politickou tematikou.

Za chvíli to bude rok, co jste poslankyní, dokáže vás ještě něco ve Sněmovně překvapit?

Samozřejmě, že ano. Život ve Sněmovně určitě není žádná nuda. Jsem ráda, že mohu řešit nové a nové úkoly. Chvilky dobré i měně dobré se střídají ve Sněmovně stejně jako jinde.

Kdy vám bylo jako poslankyni „ouvej“?

Docela napínavé byly dny před obdobím vánočních svátků. Musela jsem se zásadně ohradit proti způsobu, jakým k nám hovořil pan poslanec Rath. V současnosti vnímám nelehkou pozici vlády při prosazování tolik potřebných reforem. Ale s tím jsme počítali. Doba pro méně bolestivá řešení je už pryč. Samozřejmě, že je nezbytně nutné vymýtit korupci na všech úrovních, o  tom není pochyby. Přesto jsou i reformy zdravotního, důchodového a sociální systému, i když dočasně nepopulární, rovněž nutné.

TOP 09 je jednou z nových stran, které se do Sněmovny dostaly. Jste spokojená s tím, jak dnes strana funguje?

Především mám radost z práce v poslaneckém klubu. Můžeme se na sebe s kolegy navzájem opravdu spolehnout. TOP 09 má již vybudovanou stranickou strukturu v regionech. Stojí to spoustu času a úsilí, ale bez toho strana nemůže být úspěšná.

Máte ještě čas být lékařkou? Jak to vypadá s vaší pediatrickou kariérou?

Práce v pediatrické ordinaci je radost a balzám na nervy. Praktický dětský lékař často řeší s rodinou malého pacienta kromě vlastní nemoci dítěte i spoustu dalších věcí, a to je krásné. V současnosti mi ovšem zbývá čas jen na zastupování kolegů. Ale jsem vděčná i za to.

Minule jsem se vás ptala na důchodovou reformu, téma, které je dnes ještě o něco aktuálnější. Co říkáte nápadu se spořením do penzijních fondů?

Především je nutné říci, že současných důchodců se žádná penzijní reforma netýká. Penze jim budou pravidelně zvyšovány podle inflace a růstu mezd. U lidí mladších 35 let hrozí zcela reálně jen chudinské důchody, pokud zůstane zachován pouze současný průběžný systém. Proto má být mladším lidem umožněno dobrovolně vyvést 3 procenta z 28 procent povinných odvodů na svůj vlastní spořicí účet, pokud si dvě procenta přidají. Jsou i jiné varianty přesměrování části odvodů z povinných 28 procent, všechny mají svá pro i proti. Systém kombinace průběžného a spořicího pilíře je ve světě běžný a hlavně - funguje!

Jste spokojená s tím, jak se ministr zdravotnictví (váš stranický kolega) postavil k protestní akci lékařů „Děkujeme, odcházíme“? Co na kampaň z dnešního pohledu říkáte?

Celá protestní akce lékařů „Děkujeme, odcházíme“ podle mne byla velmi nešťastná. V době, kdy se pak ministr teprve dostal do funkce, byla kampaň již několik měsíců v běhu. Pan ministr se trpělivě snažil lékařům vysvětlit, že se po dvaceti letech konečně naskytla nejen možnost, ale především ochota uskutečnit reformu zdravotnictví. Protestující lékaři bohužel nechtěli ustoupit ani o jediný krok. V situaci, kdy se objevilo nebezpečí ohrožení dokonce i nedonošených dětí v inkubátorech, jsem se obávala o osud pacientů i o zdraví pana ministra. Bylo zřejmé, že je ve velmi těžké situaci. Leoš Heger zodpovědně zvážil všechny možnosti a přistoupil na důstojný kompromis. Těch několik měsíců bylo velmi vyčerpávajících a já vyjadřuji panu ministrovi nejvyšší uznání.

Zaměříme-li se na náš region, jaký problém vás tady dlouhodobě trápí?

Jde v první řadě o zaměstnanost a související schopnost vytvářet pracovní místa, zvláště v některých oblastech našeho regionu. Ale abych byla konkrétní, jedná se především o Konicko. Pokud chceme zlepšit možnosti pro zaměstnavatele - investory, je nutné dobudovat silniční síť a zvýšit dopravní dostupnost. Zlepšení podmínek pro investory souvisí, v celospolečenském měřítku, s  oblastí daní, sociální politiky a ochoty podporovat výzkum a inovace. Světová konkurence je nebezpečím i pro náš region, konkurenceschopnost je nutná a nelehká. Pokud jde o životní prostředí, tak se samozřejmě jedná o celý postupně se realizující systém opatření proti povodním a zlepšování ovzduší, především v Prostějově.

V minulosti jste působila jako náměstkyně hejtmana pro oblast sociálních věcí, v Olšanech u Prostějova by rádi postavili areál pro hluchoslepé, ale brzdí je finance. Dá se v této věci něco dělat?

S panem starostou Elfmarkem pravidelně konzultuji možnosti výstavby takového areálu. Je obdivuhodné, že se tak malá obec snaží vybudovat tak záslužné dílo. Společně hledáme možnosti získání finančních prostředků. A společně věříme v úspěch.

Co říkáte dění kolem prostějovské univerzity, Detašovaného pracoviště Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně? Souhlasíte s tím, že by pobočka měla v Prostějově zůstat?

Určitě ano! Jsem připravena pomoci v boji o  zachování Detašovaného pracoviště Univerzity Tomáše Bati Zlín v Prostějově. Přítomnost vysokoškolských studentů ve městě je jistě přínosem. V neposlední řadě jde i o zaměstnanost.

Prostějov je hodnocen jako město s nadprůměrnou kvalitou života, myslíte, že to tak Prostějované také cítí?

V Prostějově se žije určitě dobře. Nepochybně je ale co zlepšovat. Především by bylo vhodné řešit zlepšení dopravní situace a parkování ve městě. Doprava  výrazně  zhoršuje životní prostředí - prašnost, hluk. A mně, jako každému občanu, leží na srdci zdraví a možnost zdravého, klidného a  kulturního života… hlavně pro naše děti.

Jak často se na vás lidé jako na poslankyni obracejí, že potřebují s něčím pomoci?

Každý týden, takřka denně. Telefonicky, mailem i osobně. V naší regionální poslanecké kanceláři v Olomouci jsem jako poslankyně komukoliv k dispozici. Ráda se setkám s každým, kdo potřebuje pomoci. Schůzek je hodně, ale jsem na tuto práci zvyklá již z Olomouckého kraje. A v nejbližší době otevřeme také poslaneckou přímo v Prostějově.

Zajímají se vaše děti (ty mladší) o  sněmovní život?

S dětmi o své práci hodně hovořím, přehled určitě mají. Snad i tak pochopí, že mám někdy méně času na rodinu, než bych si přála. Ženy to skutečně mají v politice těžší. Ale domnívám se, že jsou v politice potřeba.

Nechejme politiku stranou. Kde ráda trávíte čas?

Určitě je to Terezské údolí blízko Náměště na Hané, to už je o mně téměř notoricky známé. Je to místo, kde jsem vyrostla. Je tu krásná příroda, ráda sem chodím relaxovat a takzvaně dobíjet baterky. Pak mám ráda také celou oblast Jeseníků a jižní Čechy, kam jezdíme pravidelně na dovolenou.

autor: Monika Petrlová

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme