Jak může v budoucnu vypadat olomoucké výstaviště Flora? Napoví územní studie

20. 11. 2017

Chystaná územní studie může změnit podobou Smetanových sadů a výstaviště Flora. Přestože územní studie je na základě územního plánu závazná, její projednání nemusí být vždy veřejné. Přístup města Olomouce je ale opačný. 

„Záměrně jsme studii nechtěli projednávat za zavřenými dveřmi. Chceme o ní diskutovat s Olomoučany, sousedy, uživateli, s celou širokou veřejností,“ zdůraznil náměstek primátora Aleš Jakubec. 
Beseda k územní studii se uskuteční v úterý 21. listopadu od 16 hodin v zasedací místnosti výstaviště Flora ve Wolkerově ulici číslo 17. O dva týdny později, 5. prosince, se touto studií bude zabývat Rada města Olomouce. 
„Projednávaná územní studie řeší celý komplex výstaviště Flora a jeho návaznost na městské parkové plochy. Celkově se jedná o území o rozloze přibližně sedm hektarů,“ uvedl architekt Zdeněk Sendler, vítěz soutěže na zhotovení studie. Jeho projekt staví na hodnotách dotčeného území, historickém kontextu a tradicích zahradnických výstav. „V širších vztazích je touto studií řešena rehabilitace parkového prstence bezprostředně napojeného na historické centrum města,“ dodal náměstek Jakubec. 
Celý areál má být podle připravované studie očištěn od nefunkčních prvků, aby se stal celoročně živým městským parkem, který zároveň pojme zátěž jednorázových akcí výstavnického, kulturního a sportovního charakteru. Východní část Smetanových sadů bude podle studie zatraktivněna a má sloužit všem věkovým kategoriím díky lákadlům, jako jsou dětský svět, vodní biotop, kavárna, sociální zázemí či komunitní zahrada. 
Prostorové a funkční členění areálu reaguje na koncepci výstaviště ze šedesátých let minulého století a jeho mezinárodní statut. Cílem je obnova areálu jako reprezentativní ukázky zahradní a krajinářské architektury. „Je zde i možnost případné výstavby multifunkční haly pro burzu květin, která by mohla sloužit i jako malá sportovní hala, rekonstrukce pavilonů G a H nebo výstavba nových parkovacích objektů,“ vyjmenoval ředitel Uhlíř. 
Veřejné projednávání územních studií je doménou odboru koncepce a rozvoje pod gescí náměstka Jakubce. V nedávné minulosti se projednávaly například studie týkající se náměstí Republiky či ulice Sokolská a jejich okolí. 

Zdroj: Radniční listy města Olomouc

Štítky
Osobnosti: Aleš Jakubec
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme