Důchody dostanou i sirotci po mladých rodičích

16. 10. 2011 | 15:00

Sirotci po rodičích, kteří si neplatili dost dlouho důchodové pojištění, nemají nárok na sirotčí důchod. Veřejný ochránce práv teď prosazuje změnu – pro nárok na sirotčí dávku postačí polovina povinné doby pojištění.

Sirotci po rodičích, kteří si neplatili dost dlouho důchodové pojištění, nemají nárok na sirotčí důchod. Bez prostředků se tak ocitají děti rodičů příliš mladých, dlouhodobě nezaměstnaných nebo pracujících načerno. Veřejný ochránce práv teď prosazuje změnu – pro nárok na sirotčí dávku postačí polovina potřebné doby pojištění.

Otec Helenky H. z Ostravy zemřel při autonehodě, když jí bylo pouhých osm let. Protože v době nešťastné události měl odpracované jen dva roky legální práce, ze které se mu strhávalo sociální pojištění, neměla Helenka po jeho smrti nárok na sirotčí důchod. Aby na peníze dosáhla, musel by otec odpracovat (resp. si platit důchodové pojištění) alespoň pět let během posledních deseti let před smrtí.

Veřejný ochránce práv řešil i případ, kdy se zemřelému rodiči pojištění z platu strhávalo sice dostatečně dlouho, ale nebylo to nikde dohledatelné. A tak Česká správa sociálního zabezpečení, která má důchody na starosti, dospěla k závěru, že podmínka potřebné doby pojištění splněna nebyla. "Zaměstnavatel sice strhával zaměstnanci-rodiči ze mzdy částku pojištění, ale neodváděl ji, což ale nemůže jít k tíži zaměstnance, respektive pozůstalého dítěte," poukazuje na nedostatky systému ombudsman Pavel Varvařovský.

Postačí polovina

Přes ministerstvo práce a sociálních věcí (protože ombudsman legislativní změny navrhovat nemůže) teď Varvařovský prosazuje změnu zákona o důchodovém pojištění, aby na dávku dosáhli i sirotci, jejichž rodiče potřebnou dobu pojištění před svou smrtí nesplnili. Nově by k  nároku na sirotčí důchod stačila polovina potřebné doby pojištění. To znamená, že rodičům např. ve věku 20 až 22 let by místo dnešního jednoho roku stačilo odpracovat šest měsíců, rodičům nad 28 let místo pěti let 2,5 roku a rodičům nad 38 let bude stačit místo deseti let jen pět.

Minimální výše důchodu bude činit 2538 korun, průměrná dávka se pohybuje kolem 5160 korun měsíčně. Podle analýzy ministerstva o "nové" sirotčí důchody vyplývající z poloviční doby pojištění ročně zažádá 300 až 500 nových případů. Za rok tak stát "nový" důchod vyplatí až pěti tisícům sirotků. To přijde státní kasu na 150 až 310 milionů korun podle výše dávky.

Nové sirotčí důchody už od ledna

"Bude to platit i zpětně, takže o přiznání sirotčího důchodu budou moci zažádat i rodiny, které na ni dosud kvůli delší potřebné době pojištění nárok neměly," upozorňuje poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09), která je zpravodajkou novely zákona v Poslanecké sněmovně. Dávka se však zpětně vyplácet nebude, až od účinnosti novely, tedy od ledna 2012.

"Je nicméně nezbytně nutné dbát na to, aby stát automaticky nepřebíral zodpovědnost za rodiče, kteří vědomě neplní své povinnosti vůči státu a svým dětem," domnívá se Varvařovský. Navíc návrh neřeší všechny případy, protože i po jeho zavedení zůstanou někteří sirotci bez nároku na dávku, a to v případech, kdy zemřelý rodič neměl ani na polovinu zkrácenou minimální dobu pojištění.

tyden.cz | 16.10.2011 | Rubrika: Domácí | Strana: 0 | Autor: - vok -

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme