Chci být vyslancem přerovského regionu

Rozhovor s kandidátem do Senátu Dušanem Hluzínem

19. 9. 2014

Po čtyři roky zastává Dušan Hluzín post náměstka přerovského primátora a v jeho kompetenci je oblast školství a sociálních věcí. V Senátu, do kterého kandiduje s podporou TOP09 a Starostové poprvé, by rád zúročil své zkušenosti z komunální politiky.

 

* Do politiky jste vstoupil před čtyřmi lety, proč jste nezůstal věrný komunální politice a rozhodl se kandidovat do Senátu?

 

                Dát své jméno k dispozici pro senátní volby na kandidátce TOP 09 A STAN jsem se rozhodl po výzvě celostátního výboru naší strany. Jsem přesvědčen, že v obou komorách PČR by měli zasedat především politici, kteří si prošli komunální politikou. Jsou pak znalí procesu přijímání politických rozhodnutí a nejsou odtrženi od reality.

 

* Při volbách před čtyřmi lety jste měl jako volební slogan „Přerov si beru na triko“, jdete se stejnou vizí do boje o křeslo v Senátu?

 

                Vždy mě trápil pocit, že naši poslanci a senátoři po nástupu do vlaku ku Praze začali přemýšlet víc o celostátní politice než o problémech regionu. Tomu bych se chtěl upřímně vyhnout, i když si uvědomuji, že to nebude jednoduché. Ideál tedy zní: být vyslancem celého přerovského regionu.

 

* Jako náměstek primátora jste se věnoval sociální oblasti a školství. Které zákony zejména v sociální oblasti je potřeba podle vás změnit?

 

                To nejaktuálnější je revize poskytování a výplaty sociálních dávek, zejména doplatku na bydlení. Sociálnímu podnikání na úkor veřejných prostředků (ubytovny) je třeba vystavit stopku a podmínit poskytování těchto dávek třeba tím, že poskytovatel bude mít povinnost tuto službu registrovat. Poskytovatel registrace pak získává možnost kontroly a sankcí. To je jedno z možných řešení. V dlouhodobém horizontu bych se chtěl věnovat především situaci seniorů. Nejsem vůbec přesvědčen, že život seniorů je podmiňován jen výší penze. Jde o celkovou úroveň možností, kterou společnost seniorům nabízí pro plnohodnotný život ve vyšším věku. Svá tvrzení mohu opírat o téměř každodenní kontakt se seniory a troufám si říci, že v našem městě jsme pro starší občany leccos dokázali. Dále mne trápí sociální úroveň průměrných rodin s malými dětmi.

 

* Jaké zkušenosti z komunální politiky byste rád využil v Senátu?

 

                Především: věci veřejné nelze řídit jako firmu. To by znamenalo koupit si stát, nebo alespoň zrušit svobodnou diskusi, tedy demokracii. Je potřeba vyjednávat, přesvědčovat, hledat společná stanoviska. Je to zdlouhavé, je to náročné, ale je to nutné. To je moje hlavní zkušenost. Kdo říká, že to jde v rámci demokratické společnosti jinak, ten se mýlí, v horším případě lže.

 

* Jaký je podle vašeho názoru největší problém Přerovska?

 

                Na Přerovsku žijí pracovití lidé. Přesto náš region trápí vysoká nezaměstnanost. Je to tím, že se investoři do našeho regionu příliš nehrnou. Jednou z příčin je zajisté chybějící napojení na evropskou síť dálnic. Z historie od starověku po dobu nedávno minulou mohu doložit mnoho příkladů úpadku měst a celých oblastí poté, co se odklonily hlavní dopravní trasy. Tady, bohužel, selhaly veškeré snahy radnice o urychlení dostavby D1. Veškeré nabídky včetně té, že Přerov pomůže s výkupem pozemků od Říkovic, zůstaly oslyšeny. ŘSD a ministerstvo řešily spíše sami sebe. Vždyť jen já jsem za ty čtyři roky zažil čtyři ministry, o ředitelích ŘSD nemluvě.

 

* Co podle vás trápí českou politiku?

 

                Jednoznačně nedostatek odpovědnosti a politické odvahy. To považuji za rozhodující. Politická soutěž totiž často nutí politiky k líbivým postojům, které přinášejí krátkodobý užitek ve volebním klání. To je ovšem potom nezřídka vykoupeno celospolečenským negativním dopadem. Příkladů máme spousty, a to z dílen všech politických stran. Nedostatek politické odvahy se možná vyplatí jednotlivci či politické straně, ale s téměř stoprocentní jistotou poškodí společnost.

 

* Přerovem hýbala nedávno kauza zrušené školy Mateřídouška. Považujete to i s odstupem času za správný krok?

 

                Kdo nevěří, ať tam běží. Doporučuji každému návštěvu ve zmíněné škole. Mimořádně to souvisí s odstavcem výše. Jsem hluboce přesvědčen, že šlo o správný krok, a jsem rád, že se o tom přesvědčili i jiní. Přirozeně, nelze se zavděčit všem. Bůh suď, zda mě to osobně stálo a kolik politických bodů. Chcili být odpovědným politikem, musím s tím počítat.

 

* Jaké je vaše osobní krédo?

 

                No, Masarykovo „ nebát se a nekrást“ už používá konkurence. Tak snad poctivě a odpovědně.

 

Dušan Hluzín

 

l 49 let l má dvě děti l vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Palackého, obor ČJ­DĚ l pracoval jako marketingový specialista a obchodní ředitel soukromých firem, po roce 2000 začal sám podnikat l do politiky vstoupil v roce 2010, kdy byl v komunálních volbách jako lídr kandidátky TOP 09 zvolen do Zastupitelstva města Přerova l působí jako náměstek primátora v Přerově, který zodpovídá za řešení problematiky školství a sociálních věcí ve městě l je členem předsednictva krajské organizace TOP 09 Olomouckého kraje l jeho největším koníčkem je historie a vaření l do Senátu kandiduje jako člen TOP 09 za koalici TOP 09 a Starostové 

19.9.2014 Nové Přerovsko str. 05 Zpravodajství IVA NAJĎONOVOVÁ
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme