Chalánková: Petiční výbor požádá norskou ministryni Solveig Horne o prošetření případu dětí Michalákových

17. 3. 2016

Petiční výbor na podporu rodiny Michalákových se tento týden obrátí oficiálním dopisem na norskou ministryni pro děti, rovnost a sociální začleňování Solveig Horne. Ministryni požádá o prošetření případu českých dětí Michalákových. Ty již více než čtyři roky bezdůvodně vyrůstají ve dvou různých norských pěstounských rodinách, aniž by je mohla vlastní rodina jakkoliv kontaktovat. Poté, co loni v září krajská komise odmítla děti vrátit a zabývala se jen pěstouny, aby mohla schválit adopci mladšího syna, rodina stále čeká na termín odvolacího soudu, a doufá, že ten se bude zabývat i výchovnými kompetencemi matky, popř. širší rodiny v ČR.

Petiční výbor svým dopisem reaguje na veřejné prohlášení ministryně Solveig Horne, která po vlně mezinárodní i domácí kritiky slíbila loni v prosinci vybrané případy Barnevernu prošetřit. Vůli ministerstva zabývat se jednotlivými případy zopakoval minulý týden pro norský list Stavanger Aftenbladet také náměstek ministerstva Kai Morten Terning.

Z pozice Petičního výboru nemůžeme oficiálně vyjednávat s norskými představiteli, tomu by se měli věnovat ministři Sobotkovy vlády. Přesto jsme se rozhodli oslovit ministryni zodpovědnou za Barnevern, protože veřejně přislíbila sporné případy prověřit. Požádáme ji, aby mezi prošetřované kauzy zahrnula i případ Evy Michalákové. V dopise uvádíme výčet zásadních pochybení úřednic Barnevernu v Nedre Eiker, která vedla k rozbití české rodiny, rozdělení dětí a jejich bezdůvodné izolaci od vlastní rodiny,“ shrnuje obsah dopisu poslankyně a mluvčí výboru Jitka Chalánková. Avizované změny v systému ochrany dětí v Norsku zejména ve vztahu k zahraničí musí podle Chalánkové zahrnovat i nápravu minulých křivd.

Dopis obsahuje zmiňuje celou řadu konkrétních pochybení úředníků Barnevernu v Nedre-Eiker, které dokládají, že se nikdy nepokusili rodině Michalákových pomoci, přestože paní Michaláková o to měla zájem a děti se prokazatelně chtěly k rodičům vrátit, že bratři byli rozděleni do různých rodin nikoli soudním rozhodnutím, ale z libovůle úředníků, a nikoli v zájmu dětí, ale na doporučení a v zájmu pěstounů; mladšího syna úředníci dokonce umístili do rodiny, která předem jasně deklarovala, že usiluje o trvalou adopci (nějakého) dítěte a bylo proto evidentní, že není a nikdy nebude  v jejím zájmu s matkou ani širší rodinou dětí jakkoliv spolupracovat, a to poté, co vzali zpět vlastní nabídku na umístění dětí společně s matkou do azylového centra s tím, že obec na to nemá peníze. Dopis obsahuje i výtku, že o starším synovi rodina už dva roky vůbec nic neví a má vážné důvody obávat se o jeho zdravotní stav.


Ve výčtu protiprávního jednání figuruje i jedno aktuální – tento měsíc úředníci spolu s pěstouny opět znemožnili Evě Michalákové přístup do zdravotní dokumentace synů, tentokrát s odkazem, že již byla zbavena rodičovských práv. Rozhodnutí krajské komise ze září loňského roku je přitom nepravomocné a odvolání zatím nebylo vůbec projednáno.

Petiční výbor ministryni v dopise současně ujišťuje, že Eva Michaláková si je vědoma složitého postavení dětí, které vyrůstají bez informací o své rodině, i traumat, kterými musely po odebrání projít. Je proto připravena při návratu dětí spolupracovat s odborníky i stávajícími pěstouny.

***

Prošetření vybraných případů není jediný krok, který v poslední době ministryně Solveig Horne avizovala. Veřejně se například nechala slyšet, že při rozhodování o náhradní péči by měli být upřednostňováni nejbližší příbuzní. Do praxe by se měla již brzy promítnout také nová směrnice, kterou ministerstvo řízené Solveig Horne doporučuje úředníkům Barnevernu adekvátní postupy v případech, v nichž figurují děti s blízkým vztahem k jiné zemi (český překlad směrnice přikládáme).

"V Norsku se začínají hýbat ledy. Nejenže vláda ratifikovala Haagskou úmluvu o pravomoci orgánů ve věcech rodičovské zodpovědnosti z roku 1996 a v souvislosti s tím změnilo své zákony tak, aby místní úřady byly nuceny pracovat i s rodinami dětí, ale je patrné, že i samotní Norové se přestávají bát Barnevern veřejně a otevřeně kritizovat a systém, který v posledních cca 6 letech neuvěřitelně hypertrofoval, se pomaličku začíná hroutit. Spekuluje se dokonce o tom, že by pěstouni přestali být placeni státem a byli placeni obcemi, které o odebrání dětí již nyní rozhodují; obce by pak logicky mnohem pečlivěji než dnes vážily, zda odebrání dítěte rodičům a jeho umístění do pěstounské péče je opravdu nezbytné - zatím to nedělaly, protože za jejich peníze to nebylo", říká právník Pavel Hasenkopf. "Nervozita pěstounů a jejich odborových organizací z tohoto vývoje je jasně patrná i zvenčí", dodává.

O sporných případech a praktikách Barnevernu informují norská média stále častěji. Na 16. dubna svolávají norské organizace sdružující oběti Barnevernu další sérii veřejných protestů.

 

Příloha číslo I.

 

Český překlad Oběžníku o opatřeních  sociálně-právní ochrany dětí,  má-li dítě vazbu na jinou zemi, č. Q-42/2015 z 15. prosince 2015.

(Pozn. Protože Petiční výbor hradí překlady dokumentů zásadního významu ze sbírky ve prospěch rodiny, s ohledem na finanční náklady v textu chybí překlad kapitol věnovaných problematice uprchlíků, která není v případě Michalákových relevantní; tyto pasáže jsme ponechali v norštině.)

 

 

Příloha číslo II.

 

Některé aktuální výstupy z norských médií týkající se práce norské sociální služby:

- Výzva mezinárodně uznávané právničky Gro Hillestad Thune ke změně systému ochrany dětí. Obhájkyně lidských práv tím reaguje na zveřejněný případ násilně internované dívky vystupující pod pseudonymem Ida.

http://www.aftenbladet.no/nyheter/lokalt/Etterlyser-systemgransking-3877949.html

 

- Článek prof. Marianne Haslev Skånland týkající se profesionální právní podpory obětí Barnevernu

http://www.mhskanland.net/page45/page318/page318.html (anglicky)

- Náměstek ministryně Solveig Horne potvrzuje záměr prošetřit během jarních měsíců vybrané případy, aby byly odhaleny systémové chyby v oblasti ochrany dětí.

http://www.aftenbladet.no/nyheter/innenriks/Regjeringen-lover-systemgransking-3880975.html

- Ministryně Solveig Horne mimo jiné ujišťuje, že pěstounskou péči by měli primárně zajišťovat rodinní příslušníci. Avizuje i další změny směrem k jednotlivým obcím.

http://www.nrk.no/rogaland/horne_-_-flere-fosterbarn-bor-bo-hos-slekta-1.12835306

- Příběh dívky vystupující pod pseudonymem Ida. Její osud dlouhodobě mapuje Aftenbladet. Tento deník přinesl exkluzivní sérii reportáží dokládající brutální zacházení s dospívající dívkou, která se po násilné internaci rozhodla s Barnevernem bojovat. Její příběh vzbudil v Norsku velkou pozornost.

http://www.aftenbladet.no/meninger/Glassjenta-viser-vei-til-nodvendige-forvaltningsreformer-i-Norge-3886560.html

Další sporný případ, v němž bylo rodině vráceno jen starší dítě a mladší bylo ponecháno u pěstounů s odkazem na psychologický posudek, který hodnotil možné negativní vlivy na dítě během těhotenství.

http://www.nrk.no/vestfold/vant-mot-barnevernet-_-far-datteren-tilbake-1.12811762

Informace o závažných zjištěních kontroly, která proběhla v kraji Tromso. V 19 ze 40 případů řešených úřadem na ochranu dětí byla zjištěna závažná pochybení.

http://www.nordlys.no/barnevern/tromso/avdekket-svikt-i-19-av-40-barnevernssaker-dette-er-svart-alvorlig/s/5-34-384362?ns_campaign=editorial.article&ns_mchannel=editorial.facebook&ns_source=editorial.facebook&ns_linkname=editorial.share.article&ns_fee=0

Případ třináctileté dívky v pěstounské péči, která zemřela zřejmě kvůli epilepsii. Její zdravotní problémy úřednice Barnevernu zdůvodňovaly reakcí na kontakt s rodiči.

http://www.nrk.no/sognogfjordane/fosterforeldre-meldt-for-aktlaust-drap-1.12807738

Další pochybení úřadu, který podle článku bezdůvodně odebral mentálně postiženého chlapce pěstounce, na níž byl fixován a která o něj byla připravena dál pečovat. Chlapec skončil v ústavu. Případ vyvolal veřejnou debatu o úloze a práci obecních úřadů zodpovědných za podobné případy.

http://www.dagbladet.no/2016/03/04/nyheter/innenriks/barnevern/fosterhjem/43389216/

Článek o zavádění protokolů ze soudních jednání. Tuto změnu rodiče odebraných dětí vítají, protože jejich možnosti obrany byly doposud z důvodů manipulace ze strany Barnevernu zásadně omezeny.

http://www.dn.no/nyheter/2016/02/05/1641/Jus/n-blir-det-videoopptak-i-rettssaler

Článek věnovaný tématu zneužívání dětí v pěstounské péči.

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/52-barnevernsbarn-utsatt-for-grove-overgrep-6716101.html

Článek o obavách pěstounů z připravovaných změn v organizaci pěstounské péče.

http://www.nrk.no/rogaland/frykter-ny-fosterhjemsmelding-svekker-tilbudet-1.12834232 

Článek o tom, že Barnevern ignoruje názory dětí.

http://www.nrk.no/hordaland/ny-forskning-om-fosterhjemsplassering_-_-barna-blir-ikke-hort-1.12750453

Štítky
Osobnosti: Jitka Chalánková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme