Chalánková: Barnevern lhal a manipuloval fakty

12. 2. 2016

Nedávný soud o vrácení nemocného děvčátka česko-norskému páru odhalil manipulaca a lži norského Barnevernu, který loni o odebrání devítiměsíčního dítěte rozhodl. Petičnímu výboru na podporu rodiny Michalákových to potvrdili rodiče, kterým se díky precizně vedeným nemocničním záznamům a svědectvím lékařů z Osla i lokální nemocnice podařilo soud vyhrát. Vyplývá to také z písemného rozhodnutí soudu, která má Petiční výbor k dispozici. 

"Když například lékaři popřeli své údajné citace ve spise Barnevernu a ukázalo se, že jednoznačně stojí za rodinou, změnil Barnevern důvod odebrání na nedostatečný emoční kontakt s dítětem," cituje matku dítěteposlankyně Jitka Chalánková, která je s rodinou v kontaktu. Rodinu zachránily záznamy z nemocnice a fakt, že se za ni postavili lékaři, psychologové i zdravotní sestry. Svědectví zdravotních sester se přitom Barnervern aktivně snažil zabránit. Proti rodině nakonec svědčil jen autor rozhodujícího udání, člověk bez lékařského vzdělání, personálně odpovědný za zdravotní sestru v nemocnici v Oslu, na kterou naopak mířila stížnost rodiny. Rodiče společně s dítětem nikdy neviděl. 

Barnevern se po vynesení rozsudku snažil odvolat a dceru rodičům nevydat, odvolání bylo ale okamžitě zamítnuto. Rodiče jsou připraveni svůj příběh zveřejnit v Česku i v Norsku. Během téměř tříměsíčního odebrání své dcerky se začali o praktiky Barnevernu zajímat a chtějí informováním o svém případu pomoci stovkám dalších rodin, které v Norsku svádějí boj o své děti. 

S českými úřady nebyla rodina po vynesení soudního rozhodnutí doposud v kontaktu. 

"Za pozornost stojí jedna zásadní věc: Když se Barnevernu nepodaří nalézt pádné důvody, kterými by své rozhodnutí podepřel, neváhá si vytvářet vlastní dokumenty, špinit rodiče ex post a v úplné argumentační nouzi vytáznout nedostatečný oční nebo emoční kontakt. Podobně Barnevern postupoval také u Evy Michalákové, ktero uměl nejdříve za oběť, aby ji nakonec prohlásil za neschopnou péče o své děti, protože podle něj dostatečně nevychází vstířc jejich potřebám," doplnil Pavel Hasenkopf z Petičního výboru. 

Podle výpovědi a dokumentace rodiny je zjevné, že úřednice Barnevernu lhaly jak v okamžiku odebrání děvčátka, tak během soudního procesu, ve kterém se museli rodiče obhájit. 

Štítky
Osobnosti: Jitka Chalánková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme