Blišťanová: Příprava opravy bazénu finišuje

3. 4. 2021

Rekonstrukce bazénu v České Vsi, jediné pětadvacítky v regionu, vyjde na 160 milionů Kč

Na budově u hlavní silnice v České Vsi visí billboard s vizualizacemi moderní bazénové haly.
„Naše vize, myslíme to vážně“ hlásá nápis. Obec pracuje na přípravách rekonstrukce bazénu, jediné pětadvacítky v jesenickém okrese. Zanedlouho bude na stole klíčová otázka. Kde na záměr za 160 milionů korun vzít peníze?
Radikální rekonstrukci bazénu připravuje Česká Ves už několik let. Bazén (na snímku) vznikl začátkem 70. let 20. století v sousedství podniku Řetězárna. Do roku 1990 byla Česká Ves součástí Jeseníku. Po osamostatnění se jediný velký „kryťák“ v okrese ocitl na území dvouapůltisícové obce. Letos funguje padesátým rokem. Je v žalostném stavu a v provozu se ho daří držet spíše zázrakem.

99 % DOLADĚNO

„Před Vánoci jsme dostali hotovou projektovou dokumentaci pro stavební řízení. Tím činnost projekční firmy nekončí. Slíbili jsme, že záměr dotáhneme do vydaného stavebního povolení.
Projekt máme z 99 procent doladěný. Předpokládám, že do pololetí bychom měli mít žádost o vydání stavebního povolení hotovou,“ řekl starosta České Vsi Petr Mudra.
Bazén čeká radikální přestavba. I v nové podobě by měl zůstat klasickou pětadvacítkou, kterou doplní množství relaxačních prvků. Momentální rozpočet akce činí 159 milionů korun. „Je koncipován na vyšší průměrné ceny. Chceme se držet mírně vyšších částek, aby tam byla rezerva,“ poznamenal Petr Mudra.

NUTNÁ PODPORA

Pro obec není myslitelné, že by akci financovala z vlastních zdrojů. O podporu se chce ucházet u Národní sportovní agentury i Olomouckého kraje. Patnáct milionů na výstavbu drží samospráva v rezervě.
„Minimálně padesát milionů korun musíme dát na Jesenicku dohromady. Pokud my půjdeme až do nějakých dvaceti milionů, předpokládáme, že Jeseník přijme výzvu a tuto sumu minimálně dorovná. To bychom už byli na čtyřiceti milionech.
Pak uvidíme, jak se k tomu postaví další obce,“ nastínil starosta Mudra.

11,5 MILIONU KORUN

Jeseničtí zastupitelé schválili v roce 2018 závazek přispět České Vsi tisícikorunou za každého svého obyvatele. V takovém případě by příspěvek činil jedenáct a půl milionu korun. Od té doby však proběhla další jednání.
„Už před řadou měsíců jsme se se starostou České Vsi bavili, že pokud bude potřeba, půjdeme do toho spolu. Určitě budeme dále jednat,“ řekla starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

Šumperský a jesenický deník 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme