Blišťanová a Spurný. Jeseník i Šumperk mají starosty z místních hnutí

27. 11. 2018

Nový starosta Šumperku Spurný v říjnových volbách kandidoval za sdružení lidovců a nezávislých kandidátů s názvem Pro Šumperk. Do čela radnice jej zvolilo 26 z 27 zastupitelů. Spurný byl dosud ve městě místostarostou.

„Děkuji za tuto volbu, která mi dává neuvěřitelně silný mandát, je to pro mne velká pocta,“ uvedl. Poukázal na to, že pro město bude nadcházející období složité i kvůli náročným investicím.

Komplikovaná však byla i povolební vyjednávání ve městě. Podepsalo se na tom množství stran, které se dostaly do zastupitelstva, a rozdrobení mandátů. V Šumperku kandidovalo patnáct stran a hnutí, nejvíc ze všech okresních měst v kraji.

Koalice zde také vznikala nejdéle. Nakonec se na ní domluvilo vítězné ANO, hnutí Šumperáci a kandidátka Pro Šumperk, dohromady mají v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu třináct hlasů. Potřebnou těsnou většinu koalici zajistila jedním mandátem Irena Jonová z ČSSD, která se stala místostarostkou, druhým místostarostou je Jakub Jirgl z ANO.

Pro novou starostku Jeseníku hlasovalo 24 z 25 zastupitelů

Jesenickou radnici povede z pozice starostky dosavadní místostarostka Zdeňka Blišťanová z vítězného sdružení Jeseník srdcem, které vytvořilo koalici s uskupením Pro Jeseník. Jeseník srdcem má v pětadvacetičlenném zastupitelstvu 13 mandátů, Pro Jeseník čtyři.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme