Barnevern vrátil rodičům nemocného českého kojence

11. 2. 2016

PRAHA Podrobné nemocniční záznamy. Díky nim devítiměsíční holčička, kterou vloni na Štědrý den norská sociální služba Barnevernet odebrala českématce a norskému otci, neskončí u pěstounů.
„Soud doručil rodičům v pátek rozhodnutí, že si mohou vzít děvčátko zpět do své péče, potvrdila LN informaci poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09), která získala od rodiny plnou moc k zastupování v Česku. Verdikt padl už ve čtvrtek.
Holčička se narodila s vážnou genetickou chorobou, je na umělé ledvině a čeká na transplantaci.
Podle Barnevernetu s ní ale rodiče neměli dostatečně vyvinutý kontakt. Podle rodičů si na ně stěžoval nadřízený zdravotních sester v nemocnici, se kterým nevycházeli dobře. „Rodičům také vyčetl jejich z kontextu vytržené výroky o tom, že nechtějí, aby dítě trpělo,“ popsal hned na začátku případ petiční výbor na podporu rodiny Michalákových – té norský úřad odebral dvě děti, o jejichž návrat se snaží i česká vláda a prezident Miloš Zeman.
Do rozhodnutí soudu směli dceru rodiče navštěvovat jen dvakrát týdně na hodinu. Barnevernet pro holčičku už určil i pěstouny a trval na převozu dítěte do nemocnice, která by jim byla blíže.
Podle poslankyně Chalánkové se ale díky lékařům, kteří stáli od začátku na straně rodičů, podařilo díky pečlivé dokumentaci dokázat Barnevernetu, že lže.
„Dokumentace byla objektivní a k dispozici, na rozdíl od jiných případů, kdy se rodiče proti metodám Barnevernetu neměli možnost bránit,“ sdělila Chalánková.
Rodiče holčičky, která má po matce české občanství, v druhé polovině týdne zveřejní všechny podrobnosti jejich případu. Dítě je podle ní v nemocnici, rodiče za ním docházejí. „Už je ale měli i doma,“ dodala poslankyně Chalánková. Ministryně sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) chce případ sledovat i nadále.
„Těší mě, že můžeme věřit, že Norsko nabízí standardní funkční mechanismy, které jsou schopny korigovat případná pochybení,“ uvedla.

Zdroj: Lidové noviny, Datum  09. 02. 2016,   Autor: MICHAELA KABÁTOVÁ

Štítky
Osobnosti: Jitka Chalánková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme