Bariéry mizí v další části Olomouce

12. 10. 2012 | 10:00

Do poloviny listopadu bude další kousek Olomouce bez bariér. Čilý stavební ruch v těchto dnech probíhá na sídlišti Lazce v okolí Lazecké ulice.
Dělníci tam mění klasické obrubníky za pozvolné nájezdy na chodník včetně vodicích pásů pro nevidomé, které pak ulehčí život nejen handicapovaným občanům, ale i například maminkám s kočárky.
Nově budovaná bezbariérová trasa vede od mostu u Finančního úřadu ke konci sídliště u autobusové zastávky Lazce, kde navíc vzniká i nový přechod pro chodce se středovým ostrůvkem.
„Tato stavba navazuje na trasu realizovanou v minulém roce, tedy úsek od křižovatky ulic Na Střelnici a Lazecká po most u Finančního úřadu v Lazecké ulici. Letošní úprava přijde na 2,6 miliónu korun a město na ni získalo 1,7 miliónu korun od Státního fondu dopravní infrastruktury,“ řekla Právu mluvčí magistrátu Jana Doleželová.
Bezbariérové úpravy komunikací budou podle ní pokračovat i nadále. Projektanti právě aktualizují projektovou dokumentaci k další trase, tentokrát v ulicích Ladova a Dolní Hejčínská směrem k ulici Na Střelnici, kde úpravy navážou na již zrealizovaný úsek. Od roku 2004, kdy bylo možno poprvé získat dotaci na bezbariérové trasy, se jich městu podařilo realizovat již deset za téměř 50 miliónů korun. Státní fond dopravní infrastruktury z toho uhradil zhruba 31 miliónů korun.
Projekt Bezbariérová Olomouc, který zajišťuje a koordinuje nejen tyto stavební bezbariérové úpravy, funguje v Olomouci již od roku 2001.
Jeho hlavním cílem je odstraňování všech existujících architektonických, technických a komunikačních bariér, které nesmírně ztěžují běžný život osobám se sníženou schopností pohybu či orientace.
„A tato skupina lidí nezahrnuje jen naše handicapované spoluobčany, v určité fázi života potřebuje bezbariérovost každý z nás, ať už maminky s kočárkem, děti samotné nebo člověk s nohou v sádře nebo staří lidé, kterým už zdraví neslouží jako dřív,“ uvedla náměstkyně olomouckého primátora Eva Machová (TOP 09).
Momentálně je připravována mj. i mapa bezbariérovosti, která se v průběhu října objeví na webu města. Díky ní si bude možné naplánovat cestu městem bez bariér z pohodlí domova.

Právo | 12.10.2012 | Rubrika: Střední a Východní Morava | Strana: 23 | Autor: Vlasta Hradilová | Téma: Olomoucký kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme