Aleš Jakubec: Autisté dostanou vlastní školu

V Olomouci bude od září otevřena základní škola určená dětem s poruchou autistického spektra. Půjde o první školu tohoto druhu v Olomouckém kraji, uvedli zástupci hejtmanství. Škola bude spadat pod speciální základní školu ve Šternberku a sídlit bude v olomoucké části Bělidla.

18. 3. 2024

„Otevření této školy vzniklo z potřeby, velké množství dětí, ať už předškolního či školního věku, je zařazeno do škol, které jim nevyhovují – ať už školám, dětem, nebo jejich zákonným zástupcům, neboť poruchy autistického spektra s sebou nesou výrazná specifika v projevech, ve vzdělávání, v sebeobsluze,“ uvedla ředitelka školy Radka Urbanová Kovaříková.

Zázemí tyto děti najdou v ulici Táboritů, kde dříve sídlila škola jiného typu. Na její vybavení a úpravu prostor přispěl kraj třemi miliony korun. „Škola cílí na žáky s těžkou formou autismu, kteří nemohou být vzděláváni v rámci inkluze na základních školách,“ sdělil krajský radní pro školství Aleš Jakubec.

Zájem rodičů bude škola mapovat na informativní schůzce s rodiči 21. března. „Už nyní víme, že naplníme minimálně dvě první třídy prvňáčků. Vzniknou také dvě třídy přípravného stupně, kde se mohou vzdělávat i děti mezi pěti až osmi lety. Určitě budeme přijímat i žáky z vyšších ročníků – je hodně dětí, které dobíhají v rámci inkluze první stupeň, mají diagnostikovanou poruchu autistického spektra a druhý stupeň by byl pro ně náročný. Při přechodu z malotřídek do větších škol už děti s autismem bývají hodně ztraceny, nemají podporu menších kolektivů,“ míní ředitelka.

Otevření školy je pro rodiče těchto dětí obrovská pomoc, iniciativa vzešla právě z jejich strany. Upozorňují na to, že děti s autismem mají svá specifika. „Jsou mnohem citlivější na okolní prostředí, zvuky a hluk, světlo, ale i jiné smyslové vjemy se mohou stát pro ně příliš zatěžující. Nejen tedy samotná výuka může být pro ně stresujícím faktorem. To vše se pak odráží na jejich chování, náladě, dovednostech, ale i schopnostech fungovat ve školním, domácím i jiném prostředí,“ uvedla Eva Vingrálková na stránkách olomouckého spolku JAN – Jdeme Autistům Naproti.

zdroj: MF Dnes Olomoucký

Štítky
Osobnosti: Aleš Jakubec
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme