Olomouc je jedním ze tří českých měst, kde se měří tepelný komfort

7. 8. 2018

Vliv vodních prvků, jakým jsou kašny, na tepelný komfort v městském prostředí měřili dnes na Horním náměstí akademici z Katedry geografie Univerzity Palackého. Česko–izraelský projekt Michala Lehnerta z přírodovědecké fakulty zaštítila Technologická agentura České republiky.

„V letní kampani měříme tři celé dny. Vybíráme si letní dny s teplotami do třiceti stupňů, ale i tropické nad třicet stupňů. Dnes to vypadá, že by mohl být nejteplejší den v roce,“ popsal Martin Jurek z katedry geografie. Dodal, že cílem měření je zjistit, zda vodní prvky přispívají ke změně tepelného stresu.

Speciální přístroje, které si často vysloužily pozornost kolemjdoucích, měřily dnes teplotu, vlhkost, rychlost větru a tlak vzduchu u Herkulovy a Arionovy kašny, ale také mezi nimi vedle Čestného Sloupu Nejsvětější Trojice. Výsledky by měly zachytit vliv tekoucí vody na tepelnou pohodu. Stejná data sbírají výzkumníci ještě v Ostravě a v Plzni.

Projekt je dvouletý a zahrnuje i jiné, zimní měření. „Právě zimní období bude přínosem hlavně pro izraelskou stranu, kde zimu nemají,“ podotkl Jurek. Výsledky budou k dispozici v příštím roce a město je dostane k dispozici.

Podle náměstka primátora Aleše Jakubce město Olomouc bedlivě sleduje změny klimatu. „Pro nás bude vyhodnocení tohoto projektu důležité, už proto, že sami zpracováváme studii zeleno-modré infrastruktury. Jejím cílem je ochlazování a udržení vody ve městě,“ zdůraznil Jakubec.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme