Akademický senát schválil rozdělení peněz mezi fakulty

21. 3. 2014

Na neobvyklém místě zasedal ve středu akademický senát univerzity, po 41 letech se vrátil na Výstaviště Flora. Nejdůležitějším bodem programu bylo rozdělení státní dotace 1,5 miliardy korun mezi fakulty a rektorát, které předchází schválení rozpočtu.

„Město Olomouc má dvě výrazné ‚značky‘. Univerzitu Palackého a Floru – bez určení pořadí,“ prohlásil senátor za fakultu tělesné kultury a zároveň městský radní Aleš Jakubec. Opraveným pavilonem A senátory provedl ředitel výstaviště Jiří Uhlíř.

Schválení rozdělení dotace a státního příspěvku předcházelo hlasování o změně metodiky, podle které fakulty odvádějí peníze rektorátu. „Jsou to kosmetické změny, hlavním důvodem je absence dat o zaměstnancích z ministerstva školství,“ komentoval změnu rektor Jaroslav Miller. Změnu ve výpočtu ovlivnily i body RUV za uměleckou činnost, které jsou obdobné jako RIV body vědeckého výkonu.

Univerzita Palackého bude mít k dispozici o pět procent více financí než vloni. Přesná suma činí 1,539 miliardy. O dvě procenta si polepší i rektorát a centrální jednotky univerzity. K dispozici budou mít 262 milionů korun. 

Fakulta


(v milionech zaokrouhleně)

lékařská

261

zdravotnických věd

36

filozofická

207

přírodovědecká

421

pedagogická

143

tělesné kultury

101

cyrilometodějská teologická

42

právnická

64

Některé fakulty dostanou více peněz, než původně měly dostat, díky rozdělení prostředků ze Solidárního fondu. „Nejvíce pedagogická fakulta, protože mají hodně absolventů a mají dobrou zaměstnanost,“ objasnil Miller.

Fakulta zdravotnických věd dostane navíc 1,8 milionu korun, pedagogická 4,6 milionu, fakulta tělesné kultury 1,5 milionu, teologická 453 tisíc korun a právnická fakulta 500 tisíc korun. „Důvod je v tom, že jsme nedostali směrná čísla a my jsme použili pro výpočet rok 2012. Protože jsou čísla dost jiná, snížili jsme váhu kritéria zaměstnanosti z třiatřiceti procent na deset. Některé fakulty by to ale poškodilo, proto jsme jim nabídli peníze ze Solidárního fondu,“ vysvětlil rektor.

Podle místopředsedy senátu Marka Jukla, který středeční schůzi řídil, přijde definitivní schválení rozpočtu ke slovu na konci dubna.

Představitelé univerzity rokovali na výstavišti včera podruhé v historii. Poprvé to bylo při zasedání vědeckých rad v roce 1973, když univerzita slavila 400 let od svého založení. Letošním důvodem byla nová podoba ústředního pavilonu po rekonstrukci.

Zdroj: www.zurnal.upol.cz

Autor: Pavel Konečný

RNDr. Ales Jakubec, Ph.D., radní města Olomouce
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme