Absurdní dělení Olomouce na pět volebních obvodů zřejmě skončí.

24. 3. 2014

Dosud si lidé například z Neředína volili vedení města mezi úplně jinými jmény než třeba obyvatelé Hodolan. Dát v komunálních volbách hlas jen jednomu lídrovi jedné strany v celé Olomouci prostě nešlo. Bránilo tomu rozdělení města na volební obvody.

Teď se chystá velká věc: jeden obvod, stejně jako v naprosté většině republiky.

A tedy i možnost hlasovat pro "svého" primátora či primátorku mezi všemi olomouckými kandidáty.

ODS dříve: Různé části, různé problémy

Při posledních volbách do zastupitelstva obcí v roce 2010 bylo v Olomouci pět volebních obvodů.

Rozčlenění platilo od 90. let. Letos to vypadá na nový model, tedy pokud se zastupitelé domluví.

Za svůj cíl si to dal novopečený primátor Martin Major z ODS, ačkoli ještě před čtyřmi roky jeho strana argumentovala pro dělení tím, že město má v různých částech různé problémy, což právě volební obvody odrážejí.

„Asi nejdůležitější je pro mě změna dosavadního trendu, kdy bych chtěl sjednotit volební obvody na území města do jednoho velkého obvodu. Myslím, že současná spolupráce s komisemi městských částí vybízí k tomuto kroku. Pokusím se přesvědčit na co nejširší politické úrovni zastupitelstva o správnosti postupu," vytkl si Martin Major.

Lidovci: Srdeční záležitost

U koaličních partnerů TOP 09 a KDU-ČSL by podporu našel.

„Měli jsme to ve volebním programu už před minulými volbami. Jsme rádi, že se ODS přiklání k tomu, co jsme chtěli," uvítal postoj občanských demokratů předseda klubu zastupitelů TOP 09 Aleš Jakubec.

Rozdělení Olomouce do pěti volebních obvodů je podle něj nelogické a ubírá menším stranám.

„Hlavním důvodem pro nás ale je, že jeden obvod je demokratičtější. Svého primátora mohla volit jen pětina občanů, čtyři pětiny nemohly. Nebylo možné vybírat si napříč ze všech pětačtyřiceti kandidátů na zastupitele, pokud tedy takový počet zůstane. Jedna Olomouc to umožní," dodal šéf klubu Jakubec.

I lidovci věří, že ohledně volebních obvodů nastane obrat.

„Je to naše srdeční záležitost a dlouhodobé téma. Usilujeme o změnu určitě více než deset let. Byla to původně myšlenka Tomáše Kvapila, který přišel s tím, že by se Olomouc neměla dělit. V květnovém nebo červnovém zastupitelstvu budou určitě všichni naši členové hlasovat pro jeden volební obvod," řekl za lidovecký klub Jan Dostál.

Případnou změnu označil za návrat do přirozeného stavu. Zmínil i rok 1998, kdy členění Olomouce představovalo obvodů šest.

„Chceme, aby každý občan mohl volit všechny zastupitele, aby to nebylo roztříštěné. Troufám si tvrdit, že možná bude pestřejší zastupitelstvo," odhadl Jan Dostál.

Účelová věc a nesmysl

Předseda zastupitelů KSČM nebyl k zastižení. Nicméně prosadit návrh pomůže i ČSSD, strana s největším počtem členů v zastupitelstvu.

„Z rady pravděpodobně přijde návrh pro jeden volební obvod. Podpoříme ho, nemáme s ním problém. Trochu nám ale vadí, že ODS, která v minulosti hájila rozdělení, v současné době, kdy svými preferencemi patří k menším politickým stranám, názor vehementně změnila," uvedl předseda zastupitelského klubu sociálních demokratů Antonín Staněk.

Podotkl také, že za jeden obvod hodně bojovaly menší politické subjekty. Současný stav vnímají jako nespravedlivý.

„Samozřejmě to malé strany poškozuje, protože nemají rozdělené svoje buňky nebo organizační jednotky dle obvodů. Strany si pak své členy rozstrkají a předstírají, že jde o lidi, kteří mají s daným obvodem něco společného a jsou s ním spojení – naprostý nesmysl. Je to účelová věc, jak v celku získat větší volební podporu," domnívá se předseda olomoucké Strany zelených Pavel Bednařík.

Politolog: Absurdní dělení

S tím souhlasí i politolog Univerzity Palackého Karel Páral.

„Dělení na volební obvody využívaly v minulosti velké politické strany jednoznačně účelově. Obecně je totiž v malých obvodech pro menší strany těžší získat první mandát. Větší strany tak mohou získat naopak mandátů více, což může také psychologicky působit na voliče při rozhodování, komu dát svůj hlas," komentoval rozčlenění politolog.

Doplnil, že reprezentanti dominantních stran nedokázali nikdy přesvědčivě vysvětlit důvody, proč se právě Olomouc člení na více obvodů.

„Absurdita tohoto dělení se ukázala mimo jiné při posledních komunálních volbách v roce 2010, kdy někteří představitelé ČSSD a ODS bydleli v jiných obvodech, než za které kandidovali. Něco takového je pro voliče naprosto nesrozumitelné. Voliči také nedokázali pochopit, proč mnohdy nemohou dát hlas svému oblíbenému kandidátovi jen proto, že formálně kandiduje za jiný obvod," připomněl Karel Páral.

Volby se uskuteční v září nebo v říjnu. Jak budou vypadat, se rozhodne na jednání zastupitelstva v květnovém či červnovém termínu.

O počtu mandátů i počtu volebních obvodů musí podle volebního zákona zastupitelé rozhodnout nejpozději pětaosmdesát dní před termínem.

zdroj: www.olomoucky.denik.cz

RNDr. Aleš Jakubec, Ph.D., radní města Olomouc