Starostka Jeseníku: Konec dojíždění. Tisíce žen z Jeseníku se dočkají mamografu

11. 5. 2023

Tisíce žen z Jeseníka už nebudou muset jezdit do Šumperku nebo vzdálenějších měst. V Jeseníku má v prostorách polikliniky začít  do konce roku fungovat nový mamograf.

„Snahy zřídit ve městě tak potřebné specializované pracoviště pro ženy se datují hluboko do minulosti, ale bohužel z nich vždy sešlo. Jsem přesvědčena, že nyní se nám podařilo připravit řešení, které zajistí v dohledné době zdárnou realizaci,“ kvitovala starostka Zdeňka Blišťanová.

Město je partnerem při jednáních o celém záměru, podle starostky má vůli pořízení mamografu finančně podpořit.

Mamografické pracoviště zřídí ve svých prostorách Jesenická poliklinika. Partnera našla v Nemocnici Šumperk. Ta je připravena zajistit potřebné vybavení a odborné zázemí. Společná dohoda spočívá v souběžném provozu mamografu v rentgenové ambulanci.

„Už při rozsáhlé rekonstrukci této ambulance po jejím vytopení v roce 2020 jsme všechny stavební práce přizpůsobili tomu, že v tomto prostoru budeme chtít zajistit provoz mamografu,“ řekl jednatel Jesenické polikliniky Milan Plesar.

„Podařilo s nám se zdravotními pojišťovnami a dalšími institucemi vyjednat možnost zřídit v Jesenické poliklinice detašované pracoviště Nemocnice Šumperk pro mamografické vyšetření. Zbývá dohodnout se na podmínkách jeho provozu,“ doplnil předseda představenstva Nemocnice Šumperk Martin Polach.

ZÁBLESK NADĚJE

Výskyt zhoubných nádorů prsu v posledních letech bohužel neustále stoupá, současně se však snižuje úmrtnost.

K tomuto klesajícímu trendu významně přispívá včasné zachycení tohoto onemocnění a prevence. Statistika jasně dokazuje, že pokud se podaří nádor zachytit v počátečním stádiu, je šance na vyléčení větší než devadesát procent.

Na bezplatné screeningové mamografické vyšetření má v České republice nárok každá žena od 45 let výše každé dva roky. K jeho absolvování je třeba získat doporučení od svého vlastního praktického lékaře nebo specializovaného gynekologa.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme